Ползите от носенето в слинг 1


Бебе в слингПолзите  от носенето за бебето

Бебетата са не просто деца. Те могат да бъдат носени и носенето помага да се удовлетвори тяхната основна нужда за близост и сигурност.

Когато бебето е недоносено, загубата на време, прекарано в майчината утроба, може да се навакса и извън майката, но в непосредствена близост до нея. Носенето свързва майката и детето още повече, особено ако в началото са имали по-малко допир.

Когато е близо до тялото на майка си бебето се чувства сигурно и защитено. То усеща движенията ви и може да ви чуе и подуши. Това има положителни последици за цялостното физическо, двигателно и умствено развитие.

Слингът също е удобно средство за родителите на осиновени деца да  предадат на тяхното дете сигурност, защита и основно чувство на доверие.

Подутият корем/газове и болката причинени от коликите на тримесечна възраст могат значително да се намалят с лек масаж, който се осигурява от слинга и топлината на човека, който го носи.

Бебетата са нежно успокоени от лекото полюшващо движение, също като през времето, прекарано в майчината утроба и често заспиват по време на носене (дори децата, които плачат много и имат колики).

Чувството за баланс се тренира особено добре от разнообразните движения, който бебето прави с вас след ражданенто. Метаболизмът също се стимулира.

Разтвореното положение на краката има положително въздействие върху развитието на тазобедрените стави и помага за намаляване на неправилната позиция и коригирането й.

Децата имат естествено заоблен гръбначен стълб. Поради тази причина носенето винаги е от полза за тяхното развитие, защото не трябва да лежат опънати като дъска в леглото или в детската количка. Благодарение на специалната тъкан на слинга той се нагажда индивидуално по тялото на вашето бебе и го поддържа. Това не е възможно с други помощни средства за пренасяне или чанти.

Вашето бебе може да наблюдава света от горе и от самото начало да има чувството на принадлежност към този свят.

Ползите от носенето за родителите

Винаги може да сте с детето си, където и да сте (на пазар, на плажа, в гората, в бъркотията по разпродажбите, автобуса, влака …). Това не винаги е възможно с детска количка.

В допълнение необходимостта ви от близост с детето ще бъде удовлетворена по прост и естествен начин дори (и особено) за недоносени бебета.

Ако имате по-голямо дете (или дори няколко), което също се нуждае от неговия си дял внимание и обич, ръцете ви винаги ще са свободни, докато бебебто е в слинга.

По-леката домакинска работа (почистване на прах, почистване с прахосмукачка, простиране …) може да се извършва с детето в слинга и не трябва да чакате,  докато то заспи. Това означава, че имате малко повече време за себе си и да използвате времето, докато вашето бебе спи за други цели.

Опознавате детето си много по-добре благодарение на близкия контакт и бързо разпознавате и реагирате на нуждите му. Това също означава създаване на много добра основа за усещане за доверие.

Когато носите за по-дълги периоди детето е близо до вас и не си преразтягате ръцете (трябва да започнете с по-кратки периоди на носене, за да могат постепенно вашия гръб, рамене и мускулатура да привикнат към тези нови движения).

Слингът не заема много място и може да е винаги подръка. Когато например вашето дете се учи да ходи и се измори, можете просто да го сложите в слинга. Това означава, че може по–добре да реагирате на нуждите му и да не прекарвате цялото си време в борба с детската количка.

Бащите имат възможност да изградят приятна и интензивна връзка с децата си, когато ги носят в слинг и да изпитат и постоянно да се наслаждават на последващия телесен контакт.

Преведено от http://www.hoppediz.de/


Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

One thought on “Ползите от носенето в слинг