Многократни пелени и околна среда


Околна средаНие избираме всичко, което пазаруваме. Фактически всеки продукт, който купуваме, оказва влияние върху околната среда. Трябва да определим кои варианти са по-малко вредни и да избираме тези продукти или практики, когато е възможно.

В момента по отношение на околната среда сме в положение да живеем, разхищавайки основния капитал, а не от приходите от лихвата по вложенията, което е резултат от сборния ефект от всички наши привидно несъществени избори. Пелените за еднократна употреба представляват един от многото обичайни избори в нашето общество, които трябва да се преоценят в светлината на грижата за околната среда, например:

Да караме ли до парка или да отидем с колело? Да вземем ли сок в кутийка или кана с вода? Да слагаме ли дрехи в сушилнята или да ги прострем навън?

От раждането си докато се научи да ходи до тоалетна едно дете използва приблизително 5,300 пелени за еднократна употреба. Необходими са 200-400 кг. пухкава дървесинна маса и около 130 кг. найлон (включително опаковката) на година, за да се снабди едно бебе с пелени за еднократна употреба. Те са на трето място сред общото количество боклук след вестниците и опаковките от напитки. В районите, където хартията, стъклото, тенекиените кутии и т.н. се рециклират, пелените съставляват още по-голям процент от боклука.

Откритите бунища не предлагат необходимите условия за разлагане на пелените. Те на практика се мумифицират и запазват първоначалното си тегло, обем и форма. Човешките фекалии могат да съдържат вредни патогени, например, фекалиите на бебетата ваксинирани срещу полиомиелит, ще съдържат вируса на полиомиелит. Когато фекалиите се изхвърлят с пелените за еднократна употреба, има вероятност за предаване на зараза, посредством гризачи, домашни любимци или птици.

Пелените за еднократна употреба изискват 37% повече вода от домашно изпраните.  Изглежда, че пелените за еднократна употреба произвеждат по-малко отпадни води, тъй като при тях човешките отпадъци се изхвърлят на бунищата. Тази практика нарушава препоръките на Световната Здравна Организация и е технически незаконна. Прането на платнените пелени вкъщи води до употребата на 189-265 литра вода на всеки три дни. За сравнение при пускането на водата за тоалетна за един човек 5-6 пъти на ден също отиват 265 литра вода на всеки три дни. Отпадната вода от прането на платнени пелени е сравнително добра, за разлика от отпадната вода от целулоза, хартия и пластмаси, която съдържа разтворители, утайка, тежки метали, сложни полимери, диоксини и фурани. Евентуалните последици върху околната среда от тези отпадъци са значителни. Въпреки че употребата на платнени пелени също води до замърсяване на въздуха, замърсяването на въздуха от производството на пелени за еднократна употреба е далеч по-голямо. Избелването на целулозата изхвърля диоксини и фурани във въздуха. Резултатът е същия и при изгарянето им. Изгарянето често произвежда токсични газове и токсична прах.

В Канада и САЩ повече от 20,000,000,000 пелени за еднократна употреба се изхвърлят на бунищата за една година!

Да сме информирани и да вземем предвид влиянието върху околната среда при вземането на решения е от съществено значение за запазването на земята за бъдещите поколения.

Преведено от www.mother-ease.com/

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>