Многократни пелени и здраве


ЗдравеЗамисляли ли сте се от какво са направени пелените за еднократна употреба? Как са толкова бели? Как успяват да попият толкова много?

Пелените за еднократна употреба са направени основно от мека, пухкава маса, произведена от химически обработени дървесни влакна. Дървесинната каша преминава през избелващ и омекотяващ процес, като се излага на избелващи агенти на базата на хлор, като хлорен газ и хлорен диоксид.

Тези методи за производство на хартия произвеждат многобройни токсични химически отпадъчни продукти, които се освобождават в околната среда по време на производството. По време на производствения процес се произвеждат и субстанции наричани органохлориди.

Това са опасни, нежелани странични продукти. Те се намират в големи количества в отпадните води, които се изливат в околната среда, и остават в малки количества в самия хартиен пух.

Един от най-известните органохлориди е диоксиновата група. Диоксинът е известен като най-токсичната субстанция произвеждана някога и се свързва с родилни дефекти, спонтанни аборти, рак и генетични увреждания. Никой не знае точно колко излагане на диоксин е необходимо, за да се развие заболяване. Той е токсичен в много малки количества.

Друг химикал, който просто не трябва да присъства в бебешките пелени е sodium polyacrylate. Тази субстанция се намира в пухкавия слой на пелените за еднократна употреба и превръща урината на вашето бебе в гел. Sodium polyacrylate може да абсорбира течност 100 пъти по-голяма от собственото му тегло, ето защо се използва за производството на силно абсорбиращи пелени. Използването на Sodium polyacrylate се свързва със Синдрома на токсичния шок при употреба на тампони. В миналото употребата на този химикал се е свързвала с много силен обрив от пелени, кървене от перинеумната и скротумна тъкан, тъй като извлича течности толкова силно, че олющва човешките тъкани. Няма независимо дългосрочно проучване от какъвто и да е вид, който да определи въздействието във времето от контакта между тази субстанция и уязвимата генитална тъкан.

В сравнение с 5,000 бр. пелени за еднократна употреба за периода, в който едно дете използва пелени, една или две дузини многократни платнени пелени представляват сигурна и отговорна алтернатива за здравето на вашето дете.

Преведено от www.mother-ease.com/

Обрив от пелени

ДВА ВАЖНИ ФАКТОРА

Установено е, че диарията е причина за обрива от пелените в 70-80% от случаите. Течните изпражнения се разнасят върху голяма повърхност и са особено дразнещи за кожата.

Нередовната смяна на пелените затруднява кожата да се предпазва сама от многото причини за раздразнение в областта под пелените, включително диария и много други, изброени по-долу Честите смени ще сведат до минимум ефекта на дразнителите.

Други фактори и видове обриви

Продължителният и чест контакт на кожата с фекалии може да причини обрив. Комбинацията от урина и фекалии води до образуване на амоняк (високо pH), който повишава активността на фекалните ензими, правейки кожата по-податлива на увреждания.

Хидратация на кожата – сама по себе си урината не уврежда кожата, но когато кожата е влажна, тя бива по-лесно увреждана от такива дразнители като триене, химикали, бактерии.

Триене – Когато бебето се движи и пелената се трие в мократа кожа, това ще доведе до обрив. Зачервяването ще се наблюдава там, където триенето е най-голямо, но не и в гънките на бебешката кожа.

Инфекция – Основната причина за силен обрив от пелените е инфектирането на кожата с Candida, микроорганизъм, който се намира във фекалиите на децата (това е по-вероятно да се случи, ако детето взема антибиотици). Този обрив е ярко червен и лек, с ясни ръбове и се появява в гънките между корема и бедрата с малки червени петна или гнойни мехурчета близо до големите петна.

Топлината вътре в пелената може да причини топлинен обрив и да увеличи развитието на бактерии. Някои видове обрив (например impetigo) са много често срещани при топло време.

Алергени и дразнители – Някои възможни алергени и дразнители са: бебешки мокри кърпички, пластмаса, химикали, парфюми, избелващи препарати на базата на хлор, съставките на някои перилни препарати, омекотители за тъкани и парабени (консервиращи съставки в някои кремове и мехлеми).

Хранене и възраст – Някои проучвания са установили по-малък процент на обриви при кърмените бебета отколкото при хранените с други храни. Също така въвеждането на нови храни може понякога да увеличи pH на фекалиите и да причини обрив (обикновено около ануса), което е вероятната причина за бум на обривите от пелените между 7 – 15 месеца.

Податливост – Някои бебета просто са по-податливи на обрив от други.

Никненето на зъби – и обикновената настинка също са сред честите причини за обрив от пелените.

Агресивното и/или често почистване на областта под пелените със сапун или с мокри кърпички може да увреди кожата. Недостатъчното почистване също може да доведе до обрив.

Други форми на обрив в областта на пелените са: себореен дерматит (може да е съпроводен от така наречената „нощна шапчица“ по скалпа), intertrigo (от търкане на кожата в гънките), impetigo (причинено от бактерии), псориазис и краста.

КАК ДА ОПАЗИМ БЕБЕШКАТА КОЖА ЗДРАВА

Бебешките пелени трява да бъдат проверявани за влага средно на всеки час. Новородените бебета уринират между 8 – 20 пъти дневно (средно 10 – 12 пъти). Този брой намалява постепенно до 7 – 10 пъти дневно на 12-месечна възраст и 5 – 8 пъти дневно когато достигнат възрастта, в която да се научат да ходят до тоалетна.

Нежното избърсване на бебето с чиста, топла и влажна кърпа се препоръчва при всяка смяна на пелените при новородените и по няколко пъти при по-големите. Оставете кожата на бебето да изсъхне преди да сложите чистата пелена.

Не е необходимо да се ползват кремове и при всяка смяна на пелените. В повечето случаи след къпане и/или преди лягане е достатъчно. Добре е кожата да се остави да диша. Кожата трябва да е почистена преди да се използват влагозащитни кремове. Пудрите и други подобни могат да бъдат вдишани инцидентно от бебето и поради тази причина не са препоръчителни.

Пелени изцапани с фекалии: Нежно изтриите фекалиите от бебето с вътрешната част на пелената (или с подсушаващо парче плат). Изполвайте тоалетна хартия, ако е необходимо. При момиченцата изтривайте отпред назад, за да избегнете вагинални инфекции. Измийте дупето на бебето нежно, но цялостно с топла вода и мека кърпа (сгъвайте и използвайте чиста част на кърпата всеки път когато бършете). Ако използвате сапун, ползвайте мек и хубаво изплакнете.

Ако бебето има диария, настинка или му никнат зъби използвайте крем против подсичане, който трябва да се нанесе на кожата след почистване и подсушаване.

Подложките за пелени, които са направени от неабсорбиращи тъкани като полиестър допринасят за изолирането на влагата от бебешката кожа и могат да намалят комбинацията от урина и фекалии.

Оставете бебето да изсъхне по естествен начин на топло място след къпане (или по всяко удобно време). Употребата на найлон от външната страна на пелената прикрива факта, че тя е за смяна, възпрепятства изпарението, води до повишаване на температурата на бебешката кожа.

Това може да доведе до общо неразположение при топло време, а също увеличава вероятността от засилено развитие на бактерии и гъбички, ако има такива. Употребата на дишащи, непромокаеми гащички за пелени може да помогне за предотвратяването на обрив и се препоръчва особено в случай, че бебето развие инфекция при подсичане. Дишащите непромокаеми гащички не намаляват задължително влагата на бебешката кожа, когато пелената е мокра, но предотвратяват покачването на температурата вътре в пелената, а също така създават условия за изпарението на влагата.

При нощните пелени се уверете, че имат необходимата абсорбираща способност. Платнените пелени обикновено изискват допълнително една или две подложки (или двойно повиване, ако се използват традиционните плоски пелени). Използването на неабсорбираща вътрешна подложка до бебешката кожа е особено препоръчително през нощта. Нанесете крем против подсичане, за да предпазите кожата от раздразнение.

Ако бебешката кожа е здрава, а пелената е достатъчно абсорбираща, смяната на пелените през нощта не е необходима. Това е така, защото по-голямата част от влагата ще бъде изтеглена от бебешката кожа, а също така и защото бебето е относително неподвижно и няма много триене на кожата.

Ако бебето има постоянен обрив препоръчителна е една проверка в 3 часа през нощта.

АКО СЕ ПОЯВИ ОБРИВ

Ако се появи обрив от пелените, оставяйте бебето без пелени колкото се може повече, поне по един-три часа на ден. По-добре оставяйте малките бебета върху пелената, а не в нея (уверете се, че стаята е топла). За по-големи и по-подвижни бебета се опитайте да ги държите върху непокрита повърхност или да изчакате до времето за сън. (Ако на килима попадне урина, може да се използва сода за хляб за да се отстранят петната и миризмата). Друга възможност за проветряване на кожата е да сложите на бебето само платнена пелена без покритие. Да се използват дишащи непромокаеми гащички върху пелената също е възможност, която ще позволи движение на въздуха навътре и навън.

Важно е при появата на лек обрив бебето да се излага на въздух, за да може да се излекува. Веднъж след като е раздразнена кожата, тя става по-податлива на последващи раздразнения. Микроорганизмите, които предизвикват силен обрив, обикновено не инфектират здравата кожа, но когато кожата е увредена, рискът от инфекции е по-голям.

Избягвайте употребата на мокри кърпички, ако бебето има обрив. Ако подозирате алергии, избягвайте вероятните алергени, докато се изчисти обривът. Тогава започнете да въвеждате по един вероятен алерген всяка седмица, така че да се разпознаят алергените. Ако имате съмнения, обсъдете ги с вашия лекар.

Често крем или мехлем против обрив ще помогне за изчистване на обрива в рамките на ден-два (посъветвайте се с лекар или аптекар за препоръчителна марка). Ако мехлемът се отстранява трудно, използвайте маслиново масло или бебешко масло върху памук за почистване.

Посъветвайте се с лекар, ако обривът се влоши, ако продължава повече от ден-два, ако кожата е увредена или се появят пъпчици, гнойни мехурчета или мехури. Предписаните кремове или лекарства може да са необходими за отшумяването на някои видове обрив (наприме инфекция при подсичане)

АКО ОБРИВЪТ ПРОДЪЛЖАВА

Ако обривът продължава или постоянно се появява отново, трябва да премахнете и други дразнители освен мокрите пелени. Ако бебето ви е под 6 месеца, обикновения перилен препарат може да е твърде агресивен; опитайте специален почистващ препарат (поне едно допълнително изплакване е необходимо за да се отстрани остатъка от сапуна). Ако бебето ви е над шест месеца, опитайте да смените перилния препарат и/или добавете чаша оцет при последното изплакване (за да понижите pH и за да отстраните остатъците от перилен препарат ако има такива).

Преведено от www.mother-ease.com/

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>