Носене на бебето – често задавани въпроси 4


Кога мога да започна да нося бебето си в слинг?

По принцип от първия ден нататък, ако няма заболяване или физически недъг. Ако случаят е такъв, моля консултирайте се с вашия лекар или физиотерапевт.

Колко дълго мога да нося бебето си в слинг?

Можете да носите бебето си  до тогава, докато ви харесва – на вас и на бебето. Бебето ще се погрижи да разберете, ако не иска да прави нещо повече, а и вие ще забележите, ако нещо ви е прекалено. Жените, които токущо са родили, трябва да започнат да носят бебетата си само за кратки периоди и да увеличават времето постепенно, така че тазовото дъно или раната от цезаровото сечение да не се натоварва директно след раждането. Можете да използвате слинга докато и вие и бебето ви искате, до три години или повече, ако е необходимо.

Мога ли да започна да нося бебето в слинг, ако е малко по-голямо?

Разбира се! Понякога може да откриете, че бебето ви се нуждае от време, за да свикне с новото чувство за ограниченост. Това може да изисква малко търпение и от двете страни. В такъв случай трябва да увеличите постепенно времето за носене. Колкото по-късно започнете, толкова по-трудно ще е за бебето и за вашите собствени мускули  – те трябва да се адаптират към новата тежест и разпределянето й постепенно.

На какво трябва да обърна внимание при носенето в слинг?

a) Трябва да използвате добър, качествен слинг  – диагонална еластичност при тъканите слингове, двойно обшиване на ръбовете, тестван за вредни субстанции.

b) Изберете цвят, който ви харесва и ви отива, защото слингът също така е и моден аксесоар и трябва да подхожда на останалите ви дрехи и на характера ви. В противен случай ще свърши в ъгъла или в шкафа.

c) Слингът трябва да е вързан достатъчно стегнато, така че да нямате чувството, че е необходимо да придържате или държите детето допълнително с ръце.

d) Трябва да използвате варианти на връзване, които отговарят на степента на развитие на вашето бебе, а от тях само тези, които доставят удоволствие на вас и детето ви.

e) Ако сте решили да носите бебето си в слинг инстинктивно, тогава трябва да следвате вътрешния си глас и да не се оставяте да ви подведат незнанието и/или предразсъдъците на другите.

Къде и как мога да се науча да връзвам слинг?

Първо с помощта на инструкциите за носене, които са представени с всеки HOPPEDIZ® Baby Sling. Всички методи на връзване са подробно описани и илюстрирани. Необходимо е да направите няколко опита преди да добиете тренинг.

Вторият начин е да посещавате курс, провеждан от квалифицирани съветници по носене.

От кой момент нататък мога да нося бебето си в различните варианти на връзване?

Не даваме идеи за определен брой месеци или седмици за различните индивидуални варианти на връзване, защото всяко бебе си има свой собствен ритъм на развитие. Някои бебета след пет месеца едва могат да държат главата си изправена,  докато други могат след три месеца. По тази причина сме разделили методите за носене, както следва (като приемаме, че няма налични заболявания или физически недъзи):

 • Носенето започва от раждането нататък
 • Методи за носене на бебето, когато може да си държи главата изправена
 • Методи за носене, когато бебето може да седи само
 • Методи за носене, когато бебето може да си държи главата само – за експерти

Също бихме искали да кажем, че не всяко бебе се чувства удобно във всеки от вариантите, и че бихме ви препоръчали просто да опитате описаните варианти и да използвате тези, които вие и бебето намирате за удобни.

Кой размер слинг е подходящ за мен?

Размерът на слинга зависи от ръста и теглото на човека, който ще го носи. Естествено има смисъл слингът да подхожда/да е удобен на човека, който ще го носи най-често.

Ако например жената е по-ниска от 1.75 м или тежи под 70 кг, но партньорът и е  много по-висок и по-едър, не е необходимо да си купите макси слинг. Макси слингът ще е подходящ само, ако партньорът ще помага доста в носенето. В противен случай препоръчваме дългият слинг (приблизително 4.60 м). Дори много едър мъж (например 1.95 м / 95 кг) може да връзва слинга в лесно кръстосано връзване или лесна раница – на гръб.

Ще получава ли бебето достатъчно въздух в слинга?

Да, ако носът на бебето е открит и може да поема достатъчно свеж въздух. Вашите движения също ще осигуряват циркулация на въздух в слинга и ще допринясат за смяната на въздуха. Също така е важно да не обличате твърде много бебето в слинга, защото бебетата страдат доста по-често от прегряване от колкото от измръзване.

За повече информация по темата може да прочетете в  „Cologne study“ (на немски език) за поемането на кислород от недоносени бебета в слинг – проучване на университетата в Кьолн. По време на проучването е било установено, че поемането на кислород от новороденото бебе е само с около 1% по-малко в слинг, отколкото без него. Това е защото бебето в слинг е много по-спокойно и може да диша по по-релаксиран начин.

Причинява ли слингът увреждане на гърба (и за бебето и за майката)?

За почти 10 месеца гръбнакът на бебето е извит в майчината утроба. Първо трябва да се изправи бавно (между една и две години), за да получи S-образна форма. Точно за това гърбът на бебето трябва да е леко извит вътре в стегнат слинг (благодарение на позицията с широко разтворени крака). Това е доста по-добре за бебето от позиция, при която то лежи по гръб и гърбът е изпънат или се извива поради недобре поставени колани за носене и други помощни срества.

Гръбначният стълб на детето минава през различни фази до получаването на S-образна форма:

a) Шийните прешлени се разтягат нагоре и навън когато бебето може да държи главата си изправена.

Гръбнак на бебето

b) Опашните прешлени се разтягат, когато бебето може да седи самостоятелно.

c) Лумбалните прешлени носят бебето, когато то започне да се издърпва нагоре по предмети или започне да стои или ходи само.

Изправено положение

Обществата, в които още носят бебетата през повечето време страдат много по-малко от гръбначни проблеми, отколкото при нас.  Аз носех Ян, нашия син след като стана на 2 седмици въпреки че самата аз имах сериозно изкривяване на гръбнака (сколиоза). След като гръбначната и стомашната ми мускулатура постепенно свикнаха с нарастващата тежест на Ян, моите задължения по носенето можеха да се приемат за упражнения за гърба. За времето през което носех Ян редовно имах по-малко гръбначни проблеми или болка.

Ако все пак има остри гръбначни проблеми като разместени гръбначни дискове или подобни, трябва задължително винаги да се консултирате с ортопед или физиотерапевт преди да прибегнете до носене в слинг.

Разглезвам ли детето, ако го нося твърде често?

Не! Не може да разглезите малко дете, което може да привлече вниманието ви като плаче, ако не го носите. Нуждата за близост, допир и сигурност е едно от основните изисквания и трябва по най-прост и естествен начин да бъде удовлетворена.

Когато детето започне да пълзи или ходи може да не иска да бъде носено често в слинга. Неговата естествена жажда за движение и откриване на света става по-силна и естествено за тях е по-вълнуващо да вършат нещатата по свой начин.

Преведено от http://www.hoppediz.de/


Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

4 thoughts on “Носене на бебето – често задавани въпроси

 • Мария

  Здравейте.
  Искам да попитам, има ли начин на връзване и поза, при която бебето може да се сложи с лице напред (или поне да гледа максимално напред)? Моето бебе е на 4 месеца и половина. Но не обича когато е на ръце да е с лице към човека, а да е обърнат напред. Не обича и да лежи когато е на ръце. Опитвала съм да го слагам в слинг (еластичен), но не му харесва, предполагам защото иска да гледа напред. Ще съм ви много благодарна ако можете да ми дадете идеи.
  Поздрави и предварително благодаря, Мария

  • olga Post author

   Здравейте, Мария! Не ви препоръчвам да носите бебето с лице напред – причините са обяснени в ето тази статия http://estestveni-idei.com/2015/07/29/babywearing-safety/. По-добре е да носите на хълбок – така бебето може да гледа. В краен случай, ако е за кратко време е допустимо да носите бебе над 3 месеца с крачетата вътре в слинга – ето така http://hrustalerki.narod.ru/utils/sling/bildoj/keng.gif Това може да се направи и в еластичен слинг.

 • Лили

  Здравейте 😊Искам да попитам бебето ми е на 2 месеца 6.500 кг. 60 см. Мога ли да я нося в ергономична раница?

  • olga Post author

   Здравейте, Лили! Да, може, но засега с вложка за новородено.