Носене в слинг през есенно-зимните месеци


Носене през зиматаНосенето на бебето в слинг е истинско изкуство. А през зимата в това изкуство се включват множество допълнителни тънкости и нюанси. Как да организираме зимните разходки така, че да е удобно на майката и топло на бебето? Това зависи от начина на носене, който ще изберете. А изборът зависи от възрастта на бебето.

Новородените: в повечето случаи отвън в хоризонтални позиции.

2-3 месеца: добавя се носенето в хозизонтално положение, но само под дрехите, защото отвън в обемен космонавт, бебето не е добре фиксирано.

От 3 до 8 месеца: идеално е вертикалното положение под връхната дреха на възрастния.

От 5 месеца нататък: можете да започнете да го носите във вертикално положение над дрехите на възрастния.

Бебето под връхната дреха на възрастен, основни принципи

Важно: в никакъв случай не закопчавайте якето до края, бебето има нужда от свеж въздух.

Този начин е подходящ както за съвсем малки, така и за по-големи бебета, които все още не са проходили. Майката ще има нужда от обемно яке – много майки използват зимните си дрехи от времето на бременността. Само че сега вместо коремчето под якето ще се настани бебето в слинга. Ако имате възможност да купите ново яке, пробвайте го заедно с бебето. Най-добре е да се купи в началото на зимата, за да не сгрешите с размера. И не забравяйте – за 3-4 месеца бебето ще порастне значително!

Освен размера трябва да вземете предвид дължината – под късото яке ще духа вятър, прекалено дългото ще е просто неудобно. Леко пухено яке малко над коляното е най-добрият вариант. Уверете се, че няма остри закопчалки, които могат да наранят бебето. Тъй като якето ще бъде закопчано само до нивото на главата на бебето, е добре да помислите за топъл шал. Но по-добре от всеки шал ще бъде специална плетена «пелеринка» за врата. Обличате си тънък пуловер, отгоре «пелеринката» – това ще е чудесно облекло, в което вратът ви ще бъде защитен, но и няма да ви бъде прекалено горещо. А колко трогателно изглеждат майката и бебето с еднакви пелеринки!

Някои майки се притесняват, че с «огромното» яке изглеждат смешно. За по-суетните майки са измислени интересни и удобни връхни дрехи. Например, мама-пончо. В него е предвиден отвор за главата на бебето, който се закопчава, за да може пончото да се носи и без бебето. Има и мама-якета с откопчаващи се части. Те също може да се носят и с бебето и без. Към обувките на майката има само едно изискване – да са удобни. Най-подходящи са обувки или ботуши на стабилна, нехлъзгаща се подметка.

След като сме се погрижили за майката, с какво да облечем бебето? Ако не смятате да го изваждате от слинга, дори не ви трябва зимен космонавт. Памучно костюмче ще е достатъчно, а ако навън е много студено, върху него може да се сложи костюм от полар. За крачетата е необходимо да се помисли специално – те са извън слинга и могат за замръзнат. Тък като бебето още не ходи, обувките само ще пречат. За предпочитане са вълнени чорапи, а върху тях буйки или терлици. Предлага се и зимен вариант на бебешки обувчици – от овча кожа.

Последен елемент – шапка-шлем, която ще предпази главичката, врата и гърдите от студа. Или отново плетена пелеринка, която не само топли, но и изглежда красиво. Впрочем обикновена шапчица и шал също ще свършат работа. Бебето е напълно облечено и готово за дълга разходка.

Под якето бебето може да се носи в слинг-шал от всеки размер. Но са подходящи само вертикални позиции. Не са подходящи хоризонталните позиции и по позициите на гръб (освен ако нямате специално яке). При връзването «кръстосано вързопче с лента отвътре» е удобно да сложите бебето с крачетата вътре в слинга. Така те няма да имат нужда от допълнително затопляне.

Бебето над връхната дреха на възрастен, основни принципи

Детето вече тича? Тогава за разходки е по-добре слингът да се слага върху връхните дрехи на родителя. Този начин позволява детето лесно да се изважда и да се слага отново, защото най-вероятно ще иска да се измъкне към снежните преспи.

Когато става дума за размер на слинга, се ориентирайте спрямо своите планове. Късият слинг е идеален, когато трябва да доставите детето до площадката и обратно. А ако тръгвате на дълга разходка, тогава изберете дълъг слинг-шал. Според отзивите на майките късият слинг е по-удобен при носене на бебето над дрехите.

За този вид носене няма да имате нужда от специални дрехи, обичайните ви дрехи ще свършат работа, най-важното е да не са прекалено обемни или хлъзгави.

Зимните дрехи на бебето трябва да се избират много внимателно. Най-важното изискване – крачетата на бебето трябва да могат да се разкрачат широко в космонавта. Уверете се, че крачолите са достатъчно дълги – за да не се вдигат до коленете, когато бебето седне в слинга. Обърнете внимание на плата. Някои космонавти са направени от «хлъзгав» плат- с тях носенето на бебето ще бъде доста неудобно. Ще се наложи непрекъснато да оправяте слинга.

От моделите за предпочитане е цял космонавт. Той ще предпази добре от вятъра и освен това, няма да се вдига, за разлика от моделите от две части. Не се ориентирайте по дебелината на дрехите – с масивни и тежки, носенето ще бъде неудобно. Лекият космонавт с качествен пълнеж ще топли значително по-добре. Изберете размер, който стои добре на бебето сега, няма смисъл да купувате за в бъдеще. В прекалено голям космонавт бебето ще пропада, с прекалено малък ще е тясно на крачетата му. Размерът трябва да е точен, само леко по-свободен – предстоят три зимни месеца.

Когато над връхните дрехи се носи новородено е удобен късият слинг-шал, позиция «люлка». За най-малките изборът на дрехи не е толкова важен – подходящо е всяко топло, нехлъзгащо се чувалче. За бебета, които още не ходят е подходящ космонавт със зашити крачоли. При покупката имайте предвид, че крачетата ще са разтворени и прекалено късите крачоли ще причинат дискомфорт.

А за тичащи деца си струва да помислите за защитни калцуни за обувките – за да не изцапа дрхите ви с мокрите си обувки. Един от най-удобните начни за носене на по-големи деца е «Раница» на гръб. За късия слинг такъв удобен начин е позицията «На хълбок» – най-голямото й предимство е възможността бързо да се сложи и извади бебето.

Под или над дрехите, с дълъг или къс слинг – изберете си който и да е от тези варианти. Всеки вариант си има своите плюсове. Когато бебето е под дрехите, влизайки в помещение, ще можете бързо да се разкопчаете и да не страдате от жега. А навън със закопчано яке ще се топлите взаимно дори и в най-големия студ. Освен това този вариант е икономичен – може дори да не купувате зимен космонавт за бебето. А когато носите слинга над дрехите, можете във всеки един момент да пуснете детето да потича. И няма нужда от специални дрехи за мама.

Весела разходка!

Превод от: http://garmonia.org/

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>