10 съвета за спокойно родителство


Спокойно родителствоПреди повече от 2000 години китайският философ Лао Дзъ написва „Канон за Пътя“ един от най-популярните трактати в Китайската философия. Тази философия на „спокойствието“ може да бъде използвана като ръководство, както за управление на една държава, така и като ръководство за отглеждане на деца.

1. Ценете мира

Не е възможно да научим децата си колко важен е мирът, ако те самите израстват в хаотична среда, обградени от постоянно спорещи и каращи се хора. Направете дома си спокойно място за децата си, благоприятна среда за щастливи деца и спокойни родители. Избягвайте постоянно силната музика, постоянно работещият телевизор и споровете между членовете на семейството.

2. Давайте пример

Запомнете, децата винаги избират да подражават на негативния модел на поведение, който им показваме. Когато карате например и сте в задръстване, в изблик на нерви могат да ви се изпуснат някои ругатни. Децата ги запомнят и независимо, че не ги казват пред вас, например ще ги кажат навън. Затова не се изненадвайте ако някой ден ви потропа на вратата обидена майка, размахваща пръст, защо вашето дете учи нейното на глупости. Постарайте се, децата да не чуват и да не виждат от вас негативен модел на държание.

3. Правете всичко в умерени количества

Родителството е за това, да намерите свой личен баланс. Често родителите работят на една или повече работи, децата имат училище и извънкласни занимания, домакинска работа, пазаруване и дори още ежедневни ангажименти. Това ни претоварва, прави ни по-нервни и лесно раздразними. И това, често е за сметка на вниманието за нашите деца. Важно е да възпитаме умереност в нашите деца. Това става като им показваме балансирано поведение, но не пропускаме и да разговаряме с тях.

4. Живейте просто

По-лесно е да имаш усложнен живот, но това често значи и много стрес. Отличен пример за това е, как вечер, след като всички са заспали, вие стъпвате и се спъвате в купища играчки и обувки и дрехи и вещи. Макар, че е необходимо децата ни да имат обувки и играчки, едва ли е необходимо да имат чак толкова много, че да не може да ги приберете цяла нощ. Когато имате време, седнете с децата си и отделете само любимите им играчки в една кутия и ги дарете на деца в домове, например. Така даже ще научите децата си да споделят вещите си с тези, които имат нужда.

5. Бъдете по-активни, когато е възможно

Става дума за това, да предотвратяваме проблемите още преди да са се случили. Като обръщаме внимание на детайлите в дома ни, имаме създадени навици за „слагане на ред“ вкъщи, прилагаме изпреварващи решения на някои проблеми, то така създаваме по-мирна атмосфера вкъщи за нас и нашите деца, което води и до по-мирно и спокойно съжителство.

6. Научете децата си на значението на спортсменството

Ако отглеждаме деца, които ценят справедливостта и спортсменството, то има голяма вероятност те да израстнат, ценейки и равенството във всичките му форми. И обратното, ако отглеждаме деца, които унижават и не ценят другите, за да се чувстват те по-добре, рискуваме децата ни да израстнат с изкривена представа, кое е приемливо и кое не в обществото, в което те един ден ще са възрастни с грубо поведение.

7. Действайте без очаквания

Подарявали ли сте някога подарък на някой, който мислите, че ще ги докара до възторг, а получавате само хладна усмивка? Представете си, ако просто сте го подарили без очаквания, щели сте да приемете хладната усмивка просто като усмивка :) И в живота е така, колкото по-големи очаквания имате, толкова по-големи разочарования получавате. Това води до раздразнение и наранени чувства. Затова имайте реалистични очаквания от вашите деца, за да избегнете разочарования  и незадоволени очаквания.

8. Знайте кога и как да отстъпите

Има много моменти, в които децата ни просто не желаят да спават правилата и примерите, които сме им показали. Когато това се случи, ние, техните родители, сме тези, които трябва да решим каква да бъде нашата реакция. Да ги наказваме за всяко малко нарушение? Или да знаят нашите създадени правила и да изберат сами какво да е тяхното поведение и последствието от него след това? Да си родител, не значи да се налагаш, а да преценяваш ситуациите в полза на правилното развитие и възпитание на детето.

9. Реагирайте подходящо на изблиците и лошото поведение

Всеки, който е гледал 3-годишно нервно избухнало дете знае, че крещенето и наказването точно в този момент, рядко има желаният ефект. Много често тези изблици са, когато детето е уморено или има малко в повече емоции, отколкото умишлено лошо държание. Ако това поведение се „обработи“ с любов и разбирателство, а не с негативна емоция, то ще премине много по-бързо и няма да се превърне в лавинообразен гняв. Спокойната реакция ни спестява време и енергия, пък и ни създава по-близка връзка с детето.

10. Доверете се на този метод – спокойно родителство, дори когато ви се струва, че най-малко работи

Има дни, в които, всичко, което правим няма желаният ефект, а ние се изкушаваме да се върнем към старите, по-агресивни мерки, с които показваме власт над нашите деца. Все пак това, обаче ще подкопае целият ни труд да създадем спокойна семейна атмосфера. Децата имат нужда да виждат последователност, което включва последователност и в нашите философии. Ако детето вижда 6 дена спокоен родител, а след това 1 ден агресивен, има опасност да подкопаете авторитета си на родител като цяло. Дори когато е трудно, е важно да останем надеждни и непоколебими, такива каквито всъщност искаме да станат и нашите деца когато вече са възрастни.

Източник: http://www.drmomma.org/

Превод:  Гергана Божинова

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>