Алтернативи на напляскването: 8 съвета за дисциплиниране на малки деца


nino_bravoЕдно от последните изследвания за списание „Педиатрия“ намира връзка между пляскането на децата и промени в настроенията им, тревожни разстройства и разстройства на личността. Дори и да ви се струва странно, всъщност се оказва, че 90% от родителите побиват малките деца (в изследването става дума за малки деца между 1,5 – 3 години). Въпреки че много авторитетни педиатри са съгласни, че най-ефективният подход е превенцията, т.е. оглавяване на лошото поведение чрез определяне на ясни и разумни очаквания – родителите знаят, че не винаги е възможно да спреш децата да излязат от релсите.

Общност от педиатри – д-р Харви Карп – автор на книгата „Най-щастливото дете в квартала“, Сюзън Стифелман – семеен терапевт, д-р Клер Маккарти – педиатър от Харвард и д-р Стивън Курц – психолог, предлагат 8 конкретни и продуктивни алтернативи на боя, които да спрат влака на лошото поведение, след като е напуснал гарата.

1. Давайте на детето си „тайм-аут“

Д-р Карп препоръчва да ги оставяте сами за толкова минути на колкото години са децата. Но се уверете, че за тези минути те остават наистина изолирани.

2. Давайте на себе си „тайм-аут“

Може и да сте много ядосани, но не прибързвайте. Ако почувствате, че сте достигнали точката на кипене, просто си вземете почивка. Сложете детето си на сигурно място и отделете малко време само за себе си. Така с един куршум, убивате два заека – оставяте почивка и за детето. След като сте се успокоили, преразгледайте проблема :-)

3. Прилагайте логични последици

Логичните последици са наказания, пряко свързани с лошото поведение. И Браун и д-р Маккарти казват, че това наказание работи най-добре за малките деца, но е подходящо и за по-големи – като загуба на привилегии или отнемане на любими вещи – Xbox например или мобилни телефони.

4. Кажете „НЕ“, но го мислете наистина

Както казва д-р Карп, крещенето и удрянето са „фундаментално най-непродуктивните и неуважителни начини да постигнете целта си“. Вместо това, просто кажете „НЕ“. Изненадващо е, че е толкова очевидно, а колко малко родители всъщност го правят когато трябва. Използвайте пряк контакт с очите, ясен, рязък тон на гласа и реагирайте незабавно. Използвайте възможно най-малко думи с нисък, леден глас. По-късно проведете кратък и директен разговор за това, какво се е случило и какви ще са последиците.

5. Използвайте техниката „clap-growl“ – плеснете с ръце и изръмжете веднага след това

„Малките деца, не са толкова малки деца, колкото са малки пещерни хора“ – казва д-р Харп. „Те са примитивни и нецивилизовани, а целта на родителите е да ги цивилизова. Говорете логично и спокойно. Ако сте примитивни като тях по-скоро ще ги накарате да се почувстват по-зле, отколкото по-добре. Когато видите, че правят нещо, което не ви харесва, като например да хапят по-големия си брат, просто плеснете с ръце, за да привлечете вниманието им и след това със сериозен поглед и по-рязък глас ги поучете: „Не хапи брат си!“ След това го наблюдавайте за секунди и ако пак го направи, пак го поучете кратко и хладно :“Не хапи!“ Това е малко като да обучаваш куче, в известен смисъл, защото и малкото дете не разполага с огромни вербални умения.

6. Показвайте, а не казвайте!

Стифелман казва, че е важно да разберем, че е трудно да управляваме импулсите на децата. Понякога се изкушаваме да изнасяме лекции на нашето дете за неговото поведение, но малкото дете просто не е подготвено в развитието си да поеме цялата тази информация, камо ли да я приложи. „Затова, фокусирайте се върху това, да покажете на вашето дете, какво искате от него да направи.“

7. Фокусирайте се върху положителното

„Родителите се тревожат дали ефективно възпитават децата си, но трябва да се уверят, че и често хвалят доброто поведение на своите деца“ – казва д-р Курц. Родителите трябва да забелязват кога децата действат правилно и да насърчават това поведение с думи и похвали. Поощренията и хвалбите действат много по-добре от наказанията.

 8. Надживейте проблемите с децата

Опитайте се да гледате на нещата в перспектива и да осъзнаете, че винаги ще имате право на още един изстрел. Понякога, просто се откажете да се борите , ще имате още 1000 възможности да направите нещата по-добре и по по-различен начин. Преодолявайте загубите. Опитайте пак следващия път.

Източник: http://www.huffingtonpost.com/

Превод: Гергана Божинова

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>