За какво няма да има време да четете, когато бебето е вече при Вас


БлизостНаравно с (пре-) изпълнението на списъка с покупки всяка бъдеща майка се стреми да прочете максимално количество информация, свързана с отглеждането на своето дете. Много често обаче, особено при първо бебе, най-големите вълнения са свързани със самото раждане, както и с необходимите покупки. Тъй като родителството е колкото прекрасно и инстинктивно, толкова и предизвикателство, хубаво е да се подготвите с базови знания за няколко месеца напред, защото вероятно няма да разполагате с кой знае колко възможности за четене.

Във времето, когато фамилиите са живеели заедно, винаги е имало някоя баба, леля или кака, която да научи младата майка на много неща, да й помогне. В днешно време обаче, семействата често разчитат единствено на собствените си сили, а дори когато наемат помощник, в първите дни и седмици трябва да се справят с много неща сами. Нека да видим за какво трябва да сте готови с повечко информация:

1. Дните в болницата – В зависимост от това къде ще „пристигне” на бял свят детето Ви, ще трябва да вземете с Вас различно количество неща. В държавните болници трябва да носите почти всичко, от което ще се нуждаете след раждането. Многото багаж не е непременно неприятност – подгответе го предварително, попитайте познати от какво са се нуждаели (майката до мен много се зарадва на сешоара ми), представете си какво си взимате, когато пътувате на кратка почивка например – собствените вещи, нощничката от дома, създават известно чувство за спокойствие, докато сте на чуждо място и се справяте с новите си усещания и роля. Не подценявайте съветите, които сте получили – аз така и не повярвах колко е неапетитна болничната храна, докато не се наложи да моля съпруга си да ми носи нещо за хапване. Така че – подгответе се! Дори да са Ви осигурени всички консумативи, собствените са някак по-предпочитани. Помага да съставите списък и да подготвите чанти за самото раждане и след това (с бележки за умопомрачения татко, който ще Ви ги носи).

2. Възстановяване след раждането – не бива да забравяте себе си, защото щастливата и спокойна майка означава и щастливо бебе. Хубаво е да знаете някои малки трикчета и да подготвите партньора или помощниците си, за да Ви окажат съдействие. Научете ги как да правят отвара от смрадлика за промивки (защото трябва да е прясна), как да Ви помагат, ако се е наложило да родите оперативно, съобразете какви продукти ще използвате – дезодоранти, кремове и др., така че да не дразнят чувствителното обоняние или кожата на новороденото.

3. Кърменето – Много е важно да сте добре подготвени и уверени по този въпрос, все пак храненето на малкия човек е неотложно занимание и няма да можете да се образовате тепърва. За опитната кърмачка техниката е нещо елементарно, но няма да забравя в какво учудване ме хвърляше през първите седмици репликата на моята баба „Е, какво толкова – просто трябва да му набуташ гърдата в устата!”. Почетете за позите на кърмене, мъничко за механизма на образуване на кърмата (за да сте спокойни, че ще се образува в достатъчно количество, спрямо нуждите на кърмачето), разберете защо новороденото има нужда да бъде хранено „на поискване”, а не под час, както и колко е важно възможно най-скоро след раждането да предложите на бебето да суче (преди да се запознае с бибероните). Ако сте подготвена, ще избегнете спазването на съвети, като даване на вода през нощта, което може да доведе до истински спад на количеството кърма, и ще забравите какво е това помпа и шише. Запишете си телефоните на няколко консултантки по кърмене, може дори да се чуете с тях, за да очакват обаждането Ви след раждането и изберете подходящ за Вас детски лекар, с който сте „на една вълна”! В моя случай бяха нужни две опитни кърмачки, един педиатър и два месеца, докато детето ми добие силата и умението да суче, но се оказа, че всичките ми притеснения са били неоснователни. Кърменето по принцип не е медицински въпрос, затова е възможно в родилното да не получите най-добрите съвети, особено ако има „наплив” на бебета.

4. Температура, обриви, хрема, задавяне и др. – Да, никой не иска да си представя, че неговото (а и чуждото) бебе ще изпитва дори най-лек дискомфорт, но е добре да сте подготвени, защото, по пътя към порастването, има моменти, когато не всичко е усмивки и игра. За да не се плашите и за да можете да реагирате адекватно, запознайте се с достатъчно информация, за да отличите спешните състояния от тези, за които е достатъчно да се погрижите у дома (без да пропускате да се чуете с педиатъра). Важно е да наблюдавате мъника, за да спрете някой обрив, но не и да го завивате все повече след всяка кихавица, с която той прочиства нослето си.

Готов за пътуванеНа скорошна среща с други майки, на която си говорихме за екскурзиите с бебе, установих, че съм може би единствената, която не носи набор от спешни средства за реакция при разстройство, температура, убождане, ухапване и т.н. Почивката ни беше страхотна, но следващия път мисля да се подготвя по-добре. Знаете ли, че в аптеките (включително хомеопатичните) има готови пакети с най-спешните препарати за пътуване? Покрай детето си научих и доста за ароматерапията и други естесвени методи, които помагат за успокояване при колики, за добър сън и никнещи зъби. При малкия детски организъм трябва да се действа внимателно, но пък бебетата още не са предубедени срещу и реагират прекрасно на натурални съставки. „Походната аптечка” (към която може да добавите своите предпочитани аромати, цветни есенции и др.) ще осигури по-спокойно пътуване за цялото семейство.

5. Приспиването и успокояването – Представата ми за приспиване, беше поставянето на бебето в легълцето му след храна/баня. Което няма много общо с действителността. Наред с кърменето, това е другото най-времеемко занимание на младите родители и техните роднини. Опитайте се да прочетете и да запомните максимално много техники за успокояване и приспиване – кърмене, люшкане, гушкане, носене, возене, друскане, по-топла баня, по-хладка баня, тъмно, светло, бял шум, класическа музика, пълна тишина, съвместно заспиване и произволни комбинации. И приемете, че може и нищо да не подейства. Прочетете за разликите между съня на бебето и този на възрастен човек и така ще разберете навиците на вашето мъниче. Помнете, че с напредване на месеците, ще се опознаете по-добре и нещата ще станат по-лесни. Впечатленията, които бебето събира ежедневно са огромно количество, дори запознаването със собствените му ръце е нещо ново. Представете си да обиколите половината свят за 1 ден – сигурно ще Ви е трудно да заспите. Затова – бъдете търпеливи и информирани и приемете, че помагате на детето си да се успокои след тежък ден. И от името на всички бебета на света Ви моля – не оставяйте малчо да плаче, докато заспи. Той не знае, че вие сте там и плачете с него, заспива само от изтощение. Гушнете го! Така ще е по-хубаво за всички. Няма да го разглезите – в един момент (вече настъпил при много мои приятели) ще чуете „Престани да ме целуваааааш!”.

6. ЕБХ и многократни пелени – При запознаването ми с Естествената бебешка хигиена (ЕБХ), тя ми се стори нещо доста трудоемко, „прекалено” естествено и си представях денонощно бърсане на локвички, смяна на бебешки чаршафчета и дрешки. Нищо подобно! Това е прекрасен начин да ползвате…по-малко пелени. Запознайте се с метода и можете да го прилагате частично или изцяло, от момента, когато с бебето сте готови. Но – колкото по-рано, толкова е по-лесно. Около третия месец на моя син, все пак се заинтересувах по-подробно и беше трудно да отделя време да се ориентирам във всичката информация, затова препоръчвам, дори да се окаже, че методът не е за Вас – информирайте се за него.

Многократните пелени в съвременния си вариант са удобно, природосъобразно и най-вече – нежно за бебето допълнение към ЕБХ или просто по-добрият вариант в сравнение с еднократните памперси. Те са много лесни за използване, с тази разлика, че, вместо да ги изхвърляте, ги пускате в пералнята веднъж на ден.

Носене на бебето7. Носене на бебето Носенето на бебето е едновременно успокояващо за него, помага да свършите малко домашна работа, без то да „ви вика” от кошчето си, запознава го с ежедневните дейности у дома (които са мнооого по-интересни от играчките) и позволява да правите кратки (и не толкова) разходки без много багаж и със свободни ръце. Полезно е да се ориентирате в основните видове и марки носилки – слинг с халки или шал, тъкàн или еластичен, ергономична раница и защо НЕ е добре да ползвате т.нар. кенгуру. Може да не купувате нищо преди раждането, а да пробвате с бебето, кое ще е най-удобно за двама ви (и таткото). Хубаво е да знаете какво търсите и къде можете да видите носилки на живо близо до дома.

Захранване8. Захранване – Ако сте стигнали периода на захранване на бебето, то вече сте „в ритъм” и вероятно ще имате време за повечко четене. Все пак може да добиете представа, като например да се запознаете с трите „основни” начина на въвеждане на твърда храна и да изберете кой да е водещ – Вие или малкия човек. Веднъж харесали схема, ще се ориентирате по-лесно в потока информация, а също и ще можете да комбинирате и прилагате подходящите за Вас елементи от всяка.

Всичко това можете да научите накуп в някой от многобройните курсове за бъдещи родители. Лично моят съвет е да предпочетете такива, които не се провеждат в болничните заведения – те са достатъчно изчерпателни, но в по-отпускаща остановка. И най-вече – забавлявайте се с новия човек у дома – всички схеми, таблици и съвети не могат да заменят няколко минути искрен смях и прегръдки!

Автор: Катерина Антонова

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>