На къмпинг с деца


ДомътЛятната почивка – толкова мечтана и планувана и много често толкова разочароваща – защото не се е получила точно такава, каквато сме си я представяли, планирали и мечтали, защото децата са се разболяли, защото е било по-шумно или прекалено тихо и скучно, защото времето се е развалило, защото е било прекалено горещо, защото, защото…

Моето детство и моите любими морски ваканции асоциирам с думите: къмпинг, палатки, приятна компания, вкусна пържена рибка, свобода, игра до припадък и заспиване където сваря: в палатката, пред палатката или на татко в скута, докато той играе 100-тната си за деня игра на табла.
И най-вероятно точно заради детските ми преживелици, с мъжа ми и децата прекарваме морските си ваканции на палатка – на къмпинг Корал – един от последните Черноморски плажове без излишен шум, шезлонги и чадъри. Усещането за досег до девствената природа е естествено и лесно постижимо.
Защо според мен си струва да предпочетеш къмпинга пред другите опции? Ето и предимствата, за които се сещам веднага, а сигурно има и още много: 

Закуска• Свободата – всеки става и ляга когато му дойде вдъхновението за това. Палатката ни е на първа линия: ставаш и влизаш в морето, или пък си измисляш игра на пясъка, хапваш круша или си сипваш мляко с корнфлейкс… Така по един естествен начин отпада нуждата от ежедневно стягане на багажи за плажа и завлачването им в жегата до пясъка, драмата от забравените любими бански или плавници в хотела, както и чакането всички да се събудят, да закусят и да се приготвят за плаж – много е досадно, когато ти си най-ранобудния в компанията :)

Близо до природата – колко често успявате в забързаното ежедневие да посрещнете изгрева и да се насладите на залеза заедно с децата и съпруга си заедно, да търсите “Голямата” и “Малката мечка”, “Млечния път”, да чакате да видите падаща звезда, за да си пожелаете всички заедно нещо хубаво и вълшебно и да си говорите за НЛО и за черните дупки и сътворението на света…Когато си на къмпинг ти се случва всеки ден.
Естествено преодоляване на страховете – от животинките, от тъмното, от общуването и създаването на нови контакти. Когато бяхме за първи път с Ема и Лина на палатка, те бяха на 2 и на 3 години и ги беше страх от тъмното, от това, че не са си в креватчетата, че вятърът духа и ще събори палатката ни, … Разказвахме си за Маугли, за буболечките и паячетата и за това, че всички ние сме част от природата, която е съвършена и всеки от нас има своето място и своята специална роля в една уникална магия, наречена “живот”. Разказвахме за нашите прабаби и дядовци, които са нямали достъп до ток и вода и са си лягали, когато слънцето залезе и са ставали, когато то изгрее и това е била една от тайните за тяхното здраве и дълголетие, за земята и за това, колко е хубаво да спим близо до нея – тя ни успокоява и балансира.
Ходиш бос по цял ден – смятам, че за всяко дете, което расте в големия панелено – асфалтов град е уникално, здравословно и незабравимо изживяване.
Витамин D – всеки ден си на плажа между 7 и 10:00, когато слънцето е най-полезно и в същото време най-щадящо за човешката кожа. Последни изследвания показват, че хората по света все повече страдат от липсата на витамин D, заради начина ни на живот (влизаме в офиса, без да сме видели изгрева и си тръгваме, след като е залязло) и заради прекаленото използване на слънцезащитни кремове…
Далеч от телевизията и пластмасата – какъв по-лесен начин да дадем шанс на децата си да осъзнаят, че е прекрасно и интересно да прекараш деня без телевизор, без интернет игри, без пластмасови играчки, без достъп до достиженията на новото време. Измисляш си сам игри с новите приятелчета от плажа, правиш с мама и тати сувенири от мидичките, рапаните и пръчките, които заедно сте събирали на плажа, обикаляйки го на лов за съкровища (тук помагат малък винтоверт, за пробиване на дупчици, канап и силиконов пистолет, както и всякакви други отпадъци, като картон, стъклени бурканчета,кутии от бисквити, …)
Недостатъците и как ги преодолеем (тоалетната и банята, обедната жега, комарите,… )
тоалетната и банята – тази година имаше нова услуга на къмпинга – получаваш ключ от собствена химическа тоалетна срещу 60 лв. на седмица. Ако ти се струват много, можеш да “споделиш” тоалетната с приятелски семейства. А колкото до банята, купихме си саморазгъваща се баня на Quechua и мъжът ми си поигра да направи баня с топла и студена вода, което си беше голяма глезотия като за къмпинг :)
ПочивкаОбедните жеги бяха моментите, когато се скривахме под тентата на палатката, спяхме, творяхме, четяхме, играехме. Има и 2,3 приятни заведения на плажа – можеш да разнообразиш с фреш и сладка приказка с приятели, може да използваш обедните жеги за разходка до някое интересно място наоколо
Комарите – появяват се на плажа около 30 минути, след като изпратим слънцето и то само ако не духа вятър. В такива моменти обикновено отивахме на разходка до селото (Лозенец), където вечеряме, разхождаме се, гледаме как младежи въртят огньове, хапваме сладолед или варена царевица… и когато се завърнем в палатката след 22:00, комарите вече ги няма :) Носехме си и свещи и ленти, които гонят комарите и ги използвахме през вечерите, в които не духаше вятър и вечеряхме на плажа.
Какво ни е необходимо, за да отидем на къмпинг с деца:
желание и приключенски дух – определено трябва да обичаш досега с природата и да не си маниак на тема хигиена, да нямаш ужас от паяци и други буболечкоподобни. Да, имахме неприятно изживяване, когато Лина беше на 2 годинки и я ужили огромен стършел точно под окото – в такива моменти е важно да знаеш телефонни номера като 112 и 150, важно е поне единия родител да запази самообладание, добре е да имаш фенистил гел и други лекарствени средства, както и бабини съвети под ръка (натъркване с домат, лимон), за да преодолеете бързо и безаварийно екстремните ситуации, но пък спомените остават за цял живот и се разказват дълги години след това. А стършел може да те ужили и в парка в София, нали така? :)
любов към природата – ако не си я осъзнавал досега, то пребиваването в близост до морето със сигурност ще ти помогне да събудиш сетивата си и да осъзнаеш невероятната зареждаща и възстановяваща сила на природата
Изгревоборудване – опитвам се да сметна – най-доброто къмпинг оборудване за едно 4,5 членно семейство струва не повече от 2 000 лв. А купувайки си го веднъж, го ползваш 20 години, поне.Ние всяка година си купуваме по някоя нова къмпинг придобивка – тази година си взехме подвижна баня. Чувала съм, че ваканция за 2 седмици на all inclusive за цялото семейство струва точно толкова.
С тези редове не претендирам за изчерпателност и това разбира се е моята гледна точка за приятно и пълноценно прекарване на семейната морска ваканция. Просто ми се прииска да споделя един евтин и пълен с положителни емоции начин за прекарване на лятната морска ваканция на моето семейство.
Автор: Елена Анастасова

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>