Призвание ДУЛА – майчинска грижа за майката


ДулаВсяко ново нещо е добре забравено старо. Това важи и за новата за България професия дула. От древни времена, много преди появата на модерното акушерство, раждането се е смятало за женска работа и родилките са били подкрепяни от други опитни жени. Раждали са вкъщи в присъствието на традиционни акушерки, заобиколени от жени – приятелки или роднини, които са напътствали родилката, окуражавали са я и са й вдъхвали увереност в нейните сили. Още тогава без да имат доказателствата на съвременната наука, с които разполагаме днес, жените са усещали интуитивно, че раждането протича по-леко, ако раждащата жена се чувства спокойна и в безопасност и са осъзнавали важността на продължителната подкрепа по време на целия процес и след това.

В началото на XX век нещата постепенно се променят. По-голямата част от ражданията в света започват да протичат в болниците, появяват се все повече лекари мъже, навлизат различни медикаменти и технологии, с които да се наблюдава и управлява родилния процес, а на раждането все повече започва да се гледа като на медицинско събитие, а не като на интимно, лично, семейно преживяване. Далеч не навсякъде близките на родилката могат да присъстват в болницата и да я подкрепят по време на раждането, често тя дори няма възможност предварително да се запознае акушерката си. В противовес на тези тенденции, както и на нарастващия процент цезарови сечения, преди около 30 години в САЩ се заражда професията дула, която в днешно време съществува в повечето развити държави по света и която тепърва ще навлиза в България – първите дули вече работят в някои софийски болници.

От гръцки думата doula се превежда като помощница. Дулите са специално обучени асистентки, които оказват продължителна физическа, емоционална и информационна подкрепа по време на бременността, раждането и периода непосредствено след това. Дулата е човек, с когото родилката се запознава предварително, на когото има доверие и който се грижи за нейното спокойствие и комфорт. Нуждите, очакванията и притесненията на всяка жена са различни – някои разчитат на дулата да им помогне да се справят с болката, други се надяват с нейна помощ да избегнат рутинно медицинско вмешателство, за трети емоционалната подкрепа в този момет е от съществено значение. Дулата се нагажда спрямо предпочитанията на родилката, независимо от избрания начин на родоразрешение. Смисълът от нейното участие е раждането да бъде позитивно и удовлетворяващо преживяване с по-малко стрес и напрежение за всички участници – майката, бащата, бебето, медицинския персонал.
Раждането не е само физиологичен процес, но за съжаление неговите емоционални аспекти се подценяват изключително много в нашето модерно общество.  За повечето жени преживяването е много интензивно, плашещо и със сигурност е момент, който оставя много дълбоки следи в душата на всяка жена и спомени за цял живот. Затова е изключително важно по време на раждането жената да се чувства сигурна, подкрепяна, да има усещане за контрол над това, което й се случва, независимо дали раждането ще бъде естествено, с медицинска намеса или дори с цезарово сечение. Затова и професията дула е толкова важна и необходима. Множество изследвания, проведени в различни държави показват, че присъствието на дула има множество преимущества за всички:
За майката:
• – По-малка нужда от обезболяващи. Това е така от една страна защото жената е по-спокойна, а когато сме отпуснати и ни подкрепят, изпитваме по-малко болка. От друга страна заради немедикаментозните методи за обезболяване, които дулата владее.
• – По-малка вероятност за необходимост от медицински интервенции като ускоряване с окситоцин, раждане с вакуум или форцепс, цезарово сечение и други
• – По-кратка продължителност на раждането
• – По-лесно установяване на връзка с бебето и успешен старт на кърменето
• – По-позитивно преживяване на раждането, по-висока самооценка, по-малка вероятност за следродилна депресия
За бебето:
• – Намалява се рискът от горепосочените интервенции и травматично раждане
• – Когато майката е по-спокойна и бебето е по-спокойно
• – Успешен старт на кърменето, по-лесно устанояване на връзка с майката
За бащата:
• – Ролите на бащата и дулата не са взаимно изключващи се, напротив, допълват се много добре. Ако бащата иска да участва активно, дулата може да му покаже конкретни начини, с които да помогне на своята партньорка, например, как да я масажира, в какви пози да й помогне да застане и други
• – От друга страна, ако бащата не се чувства комфортно, винаги може да си даде почивка и да знае, че има някой, който ще продължи да подкрепя родилката
• – Често бащите също имат нужда от подкрепа – от това някой да отговори на въпросите им, да им обясни какво се случва във всеки момент и дулата успешно се справя с това
За медицинския екип:
• – Лекарите могат да се съсредоточат върху своята работа и да знаят, че друг човек ще се погрижи за емоционалното и психическото състояние на родилката, за нейния комфорт
• – По-спокойна и по-подготвена майка, с която се комуникира по-лесно
• – По-малка вероятност от продължително, трудно раждане и необходимост от интервенции.
Сами виждате, че присъствието на дула може да бъде много полезно за всички участници. Разбира се, това са данни от изследвания и никой не може със сигурност да ви гарантира как ще протече конкретното раждане, всичко е много индивидуално. Но защо да не направим всичко, което зависи от нас, за да мине възможно най-леко и позитивно?
Когато една жена реши да ражда с подкрепата на дула целият процес протича приблизително по следния начин. Бъдещата майка и дулата се срещат и се опознават предварително. Няма конкретно правило в кой етап на бременността да стане това, може да е една или няколко срещи, но като цяло колкото по-добре се познават, колкото по-комфортно се чувстват една с друга, толкова по-добре. Дулата се запознава с това как протича бременността и какви са предпочитанията на майката относно раждането. Често участва в изготвянето на нейния план за раждането, информира я за наличните възможности и отговаря на въпросите й. Препоръчително е, макар че не винаги е възможно, родилката и дулата предварително да се срещнат и с медицинския екип, който ще поеме раждането, за да обсъдят предпочитанията на родилката, препоръките на лекарите и ролите на всички участници. По този начин се избягват евентуалните неразбирателства и конфликти, защото родилната зала определено не е мястото тепърва да се изясняват нещата. В най-добрия случай всички участници – родилката, партньорът й, дулата, лекарят и акушерката изграждат отношения на взаимно уважение и доверие. Това е едно от най-важните условия за оптимално протичане на раждането.
По време на самото раждане дулата прави няколко неща, в зависимост от нуждите на родилката. През цялото време й оказва емоционална подкрепа, окуражава я и я успокоява, ако има нужда. Помага й да се справи с болката с помощта на различни немедикаментозни методи – дулите прилагат различни техники като масаж, техники за дишане, релаксация, визуализации, Ребозо техники със специални шалове, акупресура, топли и студени компреси, душ или вана, музика, заемане на различни пози, които да улеснят максимално процеса. Някои дули носят със себе си ароматни масла, както и някои хомеопатични лекарства (след като са се посъветвали с хомеопат) и капки на д-р Бах, които също имат обезболяващо действие и подпомагат процеса. Дулата обяснява на бъдещата майка всичко, което се случва и й помага да комуникира ефективно с медицинския персонал. Добрата дула е чувствителна към нуждите на родилката – способна е да стои настрана,  когато жената има нужда от лично пространство, а също така не й натрапва своите виждания за раждането.
Дулата не е медицинско лице и е там за да допълни, а не да измести ролята на акушерката или на лекаря. Тя не предлага клинична грижа, не прави прегледи, не проследява сърдечната честота на плода, не взима медицински решения. Когато дулата разбира добре своята роля, тя не се намесва в работата и не се конфронтира с медициския екип, а по-скоро дипломатично защитава интересите на родилката и работи за сближаването на позициите. Когато се налагат медицински интервенции, дулата не участва във взимането на решения – изборът се прави от родилката след като лекарят подробно й е обяснил какво е състоянието й и това на плода, какви предимства и рискове крият определената процедура и т.н. Дулата може да помага за тези обяснения, но не участва в решението. Ако жената го желае след раждането дулата може да продължи да я подкрепя емоционално и да й предостави информация, свързана с отглеждането на бебето.
Това да бъдеш дула е не толкова професия, колкото призвание, което изисква голяма отдаденост и много любов. Присъствието на дула по време на раждането е практика, която е доказала своята ефективност през годините и която е още по-важна и необходима в нашия модерен и забързан свят. Така че ако сте бременна, не се колебайте, заслужавате дула!
Автор: Олга Дукат, сертифицирана дула, www.doula.bg

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>