6 причини да отложите първата баня на новороденото


Да отложите първата баня на новороденото си бебе има предимства

1. БЕБЕТАТА СЕ РАЖДАТ С ЕСТЕСТВЕНА ЗАЩИТА НА КОЖАТА

Първа баня

Първа баня

В утробата, бебетата са защитени от водната среда от специална субстанция, наречена верникс, която ясно се вижда по кожата им при раждане. Верниксът изглежда като малки, бели, восъчни парченца, при някои бебета е повече, при други почти липсва. Верниксът при по-дълго носени в утробата бебета се губи, така че бебета родени в 40 седмица може и да нямат верникс, освен останал в гънките на кожата по ръцете и краката им. Родените по-рано бебета имат по-голямо количество верникс.

Нови изследвания доказват, че верниксът има имунни свойства и оставен по кожата на бебето осигурява защита, докато имунната система на новороденото се засили. Това е много полезно, особено за бебета, родени в болница, където има много голям потенциал от експлозия на вътрешноболнични инфекции. Верниксът също така е и най-добрият овлажнител и помага бебешката кожа да се поддържа мека и еластична.

Околоплодната течност, в която се къпят бебетата преди раждането също осигурява допълнителна устойчивост към инфекции, така че колкото по-дълго остане върху кожата, толкова по-добре за бебето.

2.БЕБЕТО ИСКА ДА Е БЛИЗО ДО МАМА

След раждането бебето има нужда да бъде най-близо до вас и вашите гърди.Да се сгуши в гърдите ви, близо до източника на храна, където може да ви чуе, помирише и да почувства кожата ви, е най-голямата утеха за новото бебе. Непосредствената близост на бебето до гърдите ви може да допринесе за насърчаване на кърменето и да помогне на бебето за по-плавен преход към живота, към външния свят. Когато бебето бива отдалечено от вас веднага след като се роди за целите на една баня, може да се наруши процеса на опознаване, чувството за безопасност и сигурност и да бъде възпрепядствано много важното първо сукане.

3.ПОДДЪРЖА НОРМАЛНА ТЕЛЕСНАТА ТЕМПЕРАТУРА

Новородените бебета все още не поддържат стабилна телесна температура. Взимането на бебето от майката за баня може да доведе до рязка промяна в телесната температура на бебето.

Има случаи, в които бебетата се поставят под топлинна лампа, за да възстановят температурата си след бързата баня. Гърдите на мама са най-подходящото място за поддържане температурата на бебето. Гърдите на мама имат способността да нагряват или охлаждат бебето за постигане на точната температура. Добавянаето на една бърза баня просто затруднява поддържането на бебешката телесна температура.

4. РЕГУЛИРА ХОРМОНИТЕ НА СТРЕСА И КРЪВНАТА ЗАХАР

Отделянето на новороденото веднага от мама добавя допълнително ниво на стрес за новото бебе, което току-що се е сблъскало с външния свят. Когато бебето бива отнето от вас за баня, то започва да плаче, да се чувства неудобно и разстроено. Това кара неговото телце да освобождава хормони на стреса в отговор на тази нова ситуация.

Сърдечният му пулс и кръвното налягане могат да се повишат, да започне да диша по-бързо и да настъпи вълнение. Работейки усърдно, за да отговори на тази стресова ситуация, кръвната захар временно дори може да се понижи. И когато медицинските лица направят рутинен преглед и установят ниска кръвна захар, те не си дават сметка, че това е в отговор на стреса и дават адаптирано мляко на новороденото, за да влезе кръвната захар отново в нормалните граници.

Когато бебето е оставено при вас, всички системи на организма се регулират спокойно и нивото на кръвната захар е такова, каквото трябва да бъде.

5.ВАНА С МАМА И ТАТКО ЗВУЧИ ДОБРЕ

Тъй като бебето ви се чувства най-сигурно, когато мама е наблизо, може да помислите за първа баня заедно, да заснемете този момент. Да държите бебето в ръцете си е чудесна възможност за първа баня. Вашето бебе ще се чувства сигурно и обичано, когато не трябва да е отделено от вас първите мунити, часове и дни след раждането. Дайте му възможност на него, пък и на вас да се насладите на първата баня заедно, където то ще плиска и рита във водата. То ще се чувства толкова добре, че може дори и да заспи!

Не забравяйте, че малките бебета са много хлъзгави, когато са мокри, така че осигурете си помощник за първите бани. Създайте си специални спомени от първата баня с бебето, а не как го прави медициснко лице, веднага след раждането когато майката все още се възстановява и не е в състояние да участва в този процес.

6. РАБОТА С РЪКАВИЦИ

В много болници това е политика за персонала – да се грижат за новородените, неизкъпани все още бебетата с ръкавици на ръцете, така че служителите да нямат възможността да влизат в контакт с околоплодната течност, верникса или кръвта, които остават по новороденото. Като се има предвид бумът на предаваните вътрешноболнични инфекции, някои смятат, че е добра тази практика – да имат всички болнични ръкавици при работа с новороденото, дори и то да е изкъпано вече.

Има много ползи от забавянето на банята за вашето новородено, докато вие не се стабилизирате достатъчно, за да вземете участие с този специален първи момент. Не е медицинска причина, че едно новородено трябва да се къпе веднага след раждането, в първите часове или дни. Ако споделите вашите желания с болничния персонал учтиво, то е сигурно, че желанието ви ще бъде спазено.

Източник: http://pregnancy.about.com

Превод: Гергана Божинова

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>