На море с много деца – плюсове и минуси


На море с децаТази година бяхме на море с нашите три деца и с едно приятелско семейство, което има още две. Всичките деца са шумни и палави момчета, от които най-спокойно и тихо се оказа нашето бебе на 7 месеца. Почивката продължи две седмици, а когато дойде последния ден споделих с мъжа ми и нашите приятели, че мисля да напиша тази статия. Те се засмяха: „Но в тази статия ще има само минуси и нито един плюс!” :-) Нека да видим дали това е така.

МИНУСИТЕ

Нямаш нито минута покой

Често съм чувала да казват „Почивката с деца не е истинска почивка!” Наистина тя няма много общо с излежаването на плажа през деня и обикалянето на заведенията вечер, както правихме преди, когато нямахме деца.

Спокойно е може би само през нощта, но тогава си толкова дълбоко заспал от умора, че не можеш да го оцениш. Иначе непрекъснато някой има нужда от теб, защото се е ударил, сбил се е с някого, иска да яде, да спи, да му купиш нещо, да отидеш някъде, да подадеш това, да извадиш онова…

През цялото време имаш много работа – да намажеш с крем трима, които бягат изобщо не е лесно (още първия ден самата аз изгорях жестоко, защото бях прекалено заета да пазя всички останали от изгаряне :-) ) Постоянно си нащрек – Къде отиде детето Х? Дали детето Y не е прекалено дълго във водата? Ще му стане си нещо на детето Z, заради това , че яде пясък?

Събирането на всички необходими неща за плажа също е сериозна задача – чадъри, хавлии, играчки за пясък, надуваеми неща, бански, вода, храна, шапки и т.н от всичко в големи количества, и ако съм забравила любимите водни очила, настава голяма драма. А когато се прибереш от плажа борбата продължава – изкъпване на трима бягащи, хранене, приспиване… А ако успееш да приспиш всички едновременно си истински герой.

И така от сутрин до вечер. Време за себе си няма. Време насаме със съпруга също.  Време и пространство за секс няма, защото всички сте в една стая и накъдето и да се обърнеш има деца. Не можеш да седиш и романтично да се взираш във вълните, а всъщност едва успяваш да задоволиш основните си нужди – храна, сън, един бърз душ…

Храненето е сложно
На море с децаДецата не обичат да чакат. В момента, в който огладнеят, те трябва да получат храната си ВЕДНАГА и ако не сте се подготвили с нещо вкусно и здравословно, то имате проблем. Или ще трябва да слушате писъци или да се примирите, че ще ядат нещо, което силно се разминава с представите ви за правилното хранене на децата. Ходенето по заведения с нашите деца не е вариант – понякога го правим разбира се, но нямаме нерви за това няколко пъти на ден.

Удобен, лесен и приемлив като цена вариант е системата All-inclusive, правихме го няколко години, но се отказахме заради безумното преяждане на всички наоколо, огромното количество храна, което се изхвърля и еднообразното меню, което залага на пържолите (не ям месо). Последните години ходим на вила с кухня, по този начин храната отговаря на нашите изисквания, но се сещате за минусите – пазаруване, готвене, чистене…

Само веднъж отидохме на ресторант цялата компания. За да не помете ресторанта нашия ураган от момчета, имаше сериозна подготовка и добро планиране. Един родител отиде и предварително поръча всичко, за да можем веднага да седнем да ядем без да чакаме. Бяха проведени предварителни разговори с децата, че в ресторанта не се беснее. По време на самата вечеря ги занимавахме с разговори и неща, които може да се правят на масата. В крайна сметка всичко мина добре, само с една счупена чаша и един разлят айрян. И ако това ви звучи безумно то повярвайте ми, истинското безумие щеше да настане, ако не ги бяхме подготвили :-)

Пътуването е цяло приключение

Сигурно си мислите, че пътуваме с някакъв микробус. Но не, колата ни е от най-малките модели.  На отиване се получи да пътуваме на порции – първо изпратихме големия ни син на море с баба му. Но за връщането не ми се иска да си спомням – наврян багаж под седалките, спящи върху мен деца, невъзможност да спя от неудобната поза, въпреки, че ми се затварят очите… Пътуваме на дълги разстояния само през нощта, за да може децата да спят и защото е по-прохладно. С кола сме, за да можем да сме мобилни, когато пристигнем там, където отиваме и да не мъкнем навсякъде целия багаж с нас. Досега се получаваше сравнително добре, но вече сме много и за другата година ще трябва сериозно да обмислим други варианти за пътуване или да сменим превозното средство.

ПЛЮСОВЕТЕ

Децата са щастливи

На море с децаКоя майка не е готова на всичко, за да щастливи децата й? По време на тази почивка те имаха всички възможности да се радват на живота. От сутрин до вечер тичаха на воля – на плажа или в просторния зелен двор на вилата и заедно със своите приятелчета измисляха безкрайни игри и забавления – събиране на миди и други съкровища, търсене на раци, рибки, жаби, пеперуди и други същества, строене на пясъчни замъци, изкопаване на огромни дупки в пясъка, заравяне в тези дупки, плуване в морето с пояс, гмуркане с очила и шнорхел, катерене на скали, висене по чадърите на плажа, пръскане с водни пистолети, скачане сред вълните, рисуване по пясъка и още много занимания, които само децата могат да си измислят. Дори най-обикновените неща са по-интересни, когато имаш компания – съвместно похапване, возене в колата на своя приятел, да си ходим на гости по стаите и какво ли още не…

Откриваш неподозирани способности в себе си

Откриваш, че когато се налага можеш да бъдеш безкрайно търпелив. С изненада разбираш, че имаш богата фантазия и можеш да измисляш какви ли не приказки и забавления. Разбираш, че не си предполагал колко време можеш да носиш 10 кг. бебе + багаж + в жегата. Разбираш, че можеш да оптимизираш багажа така, че в една малка кола да събереш 5 човека и всичките им дрехи за две седмици. Откриваш, че след почивката изобщо не си напълнял, напротив в страхотна форма си. И явно си много издръжлив човек, щом всичко това за теб е било „почивка” :-)

Спомените са безценни

На море с децаРазбира се имаше и караници, нерви и конфликти. Имаше моменти, в които ми е идвало да изкрещя и да захвърля всичко. Но вече не помня нищо от тези неща. За сметка на това никога няма да забравя светналите очи на децата, когато се събуждат сутрин и разбират, че са на море и ги чакат много нови приключения. Няма да забравя как средният ми син се научи да се гмурка съвсем сам. И дългите разговори с големия. И първото море на нашето бебе. И още много, много други неща.

Знам, че много хора биха ни посъветвали да оставим децата/част от децата на бабите или да си водим някой, който да помага, но очевидно това не е за нас. Прекарахме прекрасно, пълноценно време с децата си, от което всички толкова много се нуждаехме. Направихме си около 1000 снимки, за да може тези спомени да останат с нас. Всичките дни бяха много наситени и бих казала доста изморителни за нас възрастните. Но на края се чувствахме изненадващо разнообразени, заредени и отпочинали. И щастливи!

Ако и вие сте почивали или ще почивате с деца (независимо колко на брой), споделете с нас!

Автор: Олга Дукат

2012 г

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>