Контактът с бебето „кожа-до-кожа“ – какво казва науката!


Кожа до кожаЗА БЕБЕТО

Ускорява развитието на мозъка – Гушканото близо до кожата на мама бебе развива основните нервни пътища, които ускоряват съзряването на мозъка. Т.нар. кенгуру бебета (от кенгуру, което също носи бебето си) прекарват повече време в спокоен сън, което подобрява организационните модели в мозъка и намалява стреса за бебето.

Успокоява, намалява плача/стреса – Контактът кожа-до-кожа толкова много успокоява бебетата, че нивата на кортизола (хормон на стреса) рязко намаляват след само 20 минути. Този контакт намалява и болката при колики или други болежки. В резултат на това кенгуру бебетата плачат по-малко и по-рядко преживяват стрес.

Регулира телесната температура– Поддържането на постоянна телесна температура е от съществено значение за малките бебета, които все още не притежават умения сами да се стоплят. Природата се е погрижила това да става чрез процеса терморегулация. В рамките на няколко минути кожа-до-кожа, гръдите на майката регулират автоматично дали да охладят или затоплят бебето, в отговор на това, от което то има нужда. А ако имате близнаци, всяка една гърда действа самостоятелно, за да се погрижи и за двете бебета поотделно.

Подобрява качеството на съня – развитието на зряла мозъчна функция при кърмачетата зависи от качеството на съня. Чрез контакта кожа-до-кожа повечето бебета заспиват лесно и често се постига спокоен сън, естествено дълбок сън в продължение на 60 минути и повече. Това е важно, тъй като прочувания установяват, че спокойният сън е един от най-полезните за ускоряване на мозъчното моделиране и съзряване.

Засилва имунната система – Имунната система на бебето се стимулира, когато е поставено кожа до кожа. Зрялата имунна система на мама предава антитела чрез кожата си и кърмата на бебето. Кожа-до-кожа с мама също така увеличава хидратацията на бебешката кожа, което осигурява защитна бариера от вредни бактерии, влизащи върху бебешката кожа.

Стимулира наддаването на теглото – Контактът кожа-до-кожа намалява кортизола, което позволява по-добро усвояване и разграждане на хранителни вещества, както и намаляване на стомашно-чревни проблеми. С намаляването на този хормон, телата им запазват кафявата мастна тъкан (с която се раждат здравите бебета), което помага да се поддържа родилното тегло. В резултат на това организмът на бебето не трябва да гори собствените си запаси от мазнини, за да се стопли, което води до по-добро наддаване в теглото.

Синхронизира сърдечния ритъм и дишането – Просто казано – с контактът кожа-до-кожа тялото на бебето се научава да се саморегулира, което води до стабилен сърдечен ритъм и дишане. 75% от случаи на затихващ пулс и непостоянно дишане се редуцират поради контакта кожа-до-кожа.

Насърчава кърменето
– Проучвания показват, че новородените бебета, поставени веднага след раждането върху кожата на мама е два пъти по-вероятно да засучат в рамките на първия час. 60 минутен контакт кожа-до-кожа увеличава честотата на хранене и повишава нивата на пролактин в тялото на майката – хормон от решаващо значение за поддържане на добра лактация.

ЗА МАМА

Намалява риска от следродилна депресия – контактът кожа-до-кожа повишава нивата на окситоцин в майката, който окситоцин служи за възстановяване на хормоналните нива и намаляване риска от следродилна депресия.

Увеличава производството на кърма – Проучвания показват, че майките, които практикуват кожа-до-кожа от самото начало е по-вероятно да продължат на изключително кърмене. Скокът на нивата на окситоцин и пролактин в тялото на майката, в първите часове след раждането изглежда има дългосрочен ефект в повишеното производство на мляко. Майките, които изпитват трудност с кърменето вероятно ще видят незабавни подобрени, ако започнат да упражняват контакт кожа-до-кожа най-малко по 60 минути, 1-2 пъти на ден.

Помага за възстановяването – повишени нива на окситоцин се освобождават, докато майката държи бебето си кожа до кожа, което от своя страна

  • понижава кръвното налягане
  • намалява нивата на кортизол
  • намалява следродилното кървене
  • увеличава прага на болка

Подобрява психологическото благосъстояние – Повишените нива на окситоцин (естествен хормон, който създава спокойствие) са помощни средства, които карат мама да реагира нежно и любящо към бебето си. Мама става по-чувствителна и е наясно с нуждите на бебето си, а така се чувства по-уверена в своите родителски умения.

Източник: http://nuroobaby.com

Превод: Гергана Божинова

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>