Какво е дула?


Раждане с дулаДулата подкрепя жената и нейния партньор по време на бременността, раждането и началото на родителството с окуражаване, практическа помощ и информация.

Дулата е човек, когото познавате добре и който е там по време на раждането, до вас, фокусиран изцяло върху вас и вашия партньор. Тя може да ви окуражава, да остане обективна и да помогне на партньора ви да бъде по уверен в това как да ви подкрепя. Тя може да ви помогне с практически знания и мерки за облекчаване на дискомфорта, като масаж и предложения за смяна на позицията. Дулата може да предостави информация, когато имате въпроси и да помогне да комуникирате ефективно с медицинския персонал.

Основният фокус на работата на дулата е върху самото раждане, но тя може да бъде безценна по време на бременността и след раждането, когато може да помогне за кърменето и приспособяването към живота с новородено.

Има няколко неща, които дулата не е. Тя не е медицинска сестра или акушерка, така че не осигурява клинична грижа като извършване на прегледи или прослушване на сърдечните тонове на плода. Подкрепата, която дулата предлага допълва, но не замества грижата на лекаря или акушерката.

Дулата не взима решения вместо вас и не говори вместо вас. Това е вашето раждане, вашето бебе, вашият живот! Дулата предоставя информация и обясненията, от които може да имате нужда за алтернативите, които имате, но единствено и само вие решавате какво е по-добре за вас.

Бременна сте? Заслужавате дула!

Дулите правят разлика! Изследванията показват, че присъствието на дула по време на вашето раждане може да окаже съществено влияние на това как ще протече. Рискът от спешно цезарово сечение намалява, както и вероятността от други интервенции като епизиотомия и инструментално асистирано раждане. Това как майката установява връзка с бебето си, нейното удовлетворение от раждането и отношенията й с партньора й се оценяват значително по-високо при жени, които са имали дула, в сравнение с тези, които не са.

Какво прави дулата?

За някои ролята на дулата е да бъде в известен смисъл адвокат, като помага на жената да комуникира своите желания на болничния персонал, когато тя не е в състояние да го направи. За други ролята й е бъде свидетел на раждането и да пази личното пространство на жената. За повечето хора ролята на дулата е комплекса и се различава според нуждите на различните жени.

Най-общо казано дулата може да прави следните неща, в зависимост от желанията на жената:

  • Подготовка за раждането
  • Масаж, релаксация и други облекчаващи болката средства
  • Психологическа подкрепа – успокоение и окуражаване
  • Информация за наличните възможности

Повечето дули виждат себе си като човек, които осигурява подкрепа на раждащата жена. С всяка жена ролята на дулата ще бъде различна. За една това ще бъде любяща подкрепа и облекчаване на дискомфорта. За друга – помощ да повярва в себе си и да поеме отговорност за своите решения. За трета – предоставяне на информация. Повечето жени ще искат комбинация от всички тези неща.

Източник: www.childbirthinternational.com

Превод: Олга Дукат, www.olgadukat.com

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>