Защо повечето покупки за бебето се оказват излишни 1


ПокупкиНякоя хубава сутрин, след като в последно време сте се чувствали по-особено, тестът за браменност потвърждава усещанията – на свой ред ще бъдете майка! Дни по-късно с това се съгласява и лекарят и от тук нататък започва Голямата подготовка.

И така, всеки консултант в магазин знае, че новаците в родителството искат всичко, което попадне пред погледа им, дори неща като специални торбички за специални кофи за съхранение на мръсни памперси… А четейки в интернет, забравяме от колко различни източника сме съставили собствения си списък и той става огромен.

В очакване на първата си рожба се стремим да й осигурим всичко най-прекрасно (това, разбира се, важи и за всяко следващо бебе, но при тях опитът си казва думата). Работата е там, че за новороденото човече „най-прекрасно” се изразява само в една дума, която то дори още не знае – „мама”. Нека да видим какво всъщност не е нужно да се купува, поне преди раждането.

Дрешките: Какво си представяте? – Имате бебе с прекрасни малки тоалети, на което всички се възхищават и Ви поздравяват за добрия вкус. А в действителност – Бебетата връщат храна, цапат се, а ританките и бодитата омаляват по различно време. Скоро хващате коя да е чиста дреха, при шестото преобличане за деня (така или иначе перете всеки ден), а в първите седмици основните хора, които се радват на бебето сте вие с таткото и, евентуално, близки роднини. Освен това всички приятелки без деца Ви носят сладки малки бодита като подарък (добре, че винаги са с няколко размера отгоре).

Съвет номер 1: Вземете някой примерен списък за пазаруване и разделете бройката на всички бебешки дрешки на две. По този начин ще се доближите до необходимото количество.

Уредите: Какво си представяте? – Нареждате шишетата, чинийката, лъжичката, играчките и залъгалките в стерилизатора, пускате био-зеленчуците да се варят в уреда за готвене…. Момент! – Поне шест месеца Ви делят от първите хапки на бебето, а и защо са Ви шишета и нагреватели, когато имате кърма? За играчките трябва само топла вода и мек сапун, а скоро ще престанете да ги миете след всяко падане.

БаняСъвет номер 2: Задраскайте от списъка всички уреди, които могат да бъдат употребявани само за бебе. Стерилизаторът може да бъде заменен от тенджера или обикновена кана за загряване на вода (ако отворите капака, тя ще ври повече време), а и се оказва доста ненужен, когато кърмите. Специалният уред за готвене на пара и пасиране на храната отстъпва място на обикновена решетка за варене и … вилица. Биберонът-залъгалка е направо вреден поне до втория месец на бебето, особено ако сте имали трудно начало с кърменето, а помпите за кърма се продават навсякъде и при нужда може да се снабдите за ден. Те обикновено са окомплектовани с биберон. Все пак – най-добрата „помпа” е бебешката устичка. Бебефон, камера?! Освен ако не живеете на различни места, надали ще са Ви нужни.

Колкото повече…: Какво си представяте? – Една кутийка адаптирано мляко, ако се наложи, няколко по-топли дрешки, нищо, че ще родите през юли. Играчки за времето, когато детето прояви интерес към тях… А всъщност – Още се чудя на кого да подаря млякото преди да изтече краткия му срок на годност, защото ми е жал да го хвърля, дрешките са прибрани неизползвани, играчките потрябваха след първата половин година, но тенджерите и лъжиците у дома са много по-интересни.

Съвет номер 3: Откажете се от всичко, което се взима „за всеки случай” или няма да е нужно за първите дни след изписването ви. Повярвайте – ще получите много (и излишни) подаръци, бързо ще се сдушите с други млади майки, които ще се радват да ви услужат с носени 1-2 пъти дрешки. Така се случи дори при мен, макар да нямам много приятелки с бебета. Не се запасявайте с адаптирано мляко и биберони, вярвайте – кърменето може да е предизвикателство, но много рядко е наистина физиологично невъзможно (според НАПК това са само единични случаи).

Детската стая: Какво си представяте? – Красив замък или пиратски кораб или пещера или друго място, където вашето детенце играе и спи (по цяла нощ), а вие подреждате неговата библиотечка, гардероб и шкафчета. А всъщност – в първите месеци кърмачето не иска да прави друго, освен да е с/върху Вас. Игрите сам в стаята не са никак привлекателни, ако може да се „помага” на мама.

Съвет номер 4: Оставете детската стая максимално не-обзаведена. Имам бебе на 8 месеца. Ремонтът в неговата стая тепърва започва. Всичките му вещи се побират в един скрин с 4 чекмеджета и полу-празна кутия с размерите на куфар за износените дрешки (след като съм върнала взетите назаем). Когато малкия човек се появи, ще имате нови идеи как да организирате неговото пространство – почистете и боядисайте детската стая, за да не правите това, когато имате бебе у дома, но нека обзавеждането остане на по-късен етап. Когато пролази, Вашето дете ще се радва на празен под, където да разположи нещата си и да изследва.

Съвместен сънЛегълце: Какво си представяте? – Кърмите бебето, люшвате го няколко пъти в ръцете си, гушкате, целувате и го слагате да спи. След три часа, това се повтаря. Истината е, че кърмите (в първия месец това може да продължи около 40 минути и да! –нормално e, бебето още няма сили да се справя бързо), след това гушкате още половин час (често, защото просто е приятно), а когато решите да оставите мъника в студеното легло, той изразява недоволството си доста силно. Когато все пак успеете, заспивате за 15 минути и … отново е време за сукане.

Съвет номер 5: Малкият човек се нуждае да е до Вас, наистина. Дали ще има колики, ще се храни често или ще му растат зъбки, много по-лесно и удобно ще е той просто да спи при Вас. Поколения наред, цялото семейство е нощувало в една стая, а бебетата не са се отделяли от майките си. Когато узрее за това, детенцето само ще поиска своето собствено място. Вземете мерки, за да осигурите голямото легло така, че да няма възможност въртящото се кърмаче да се окаже близо до ръба, разделете завивките и пригответе една детска и повярвайте – това няма да пречи на интимните отношения с мъжа Ви, нито ще разглези детето. По-вероятно е просто да успеете да се наспивате по-добре и да имате повече сили през деня. И до сега аз ползвам детското легло, поставено от моята страна на спалнята, за да се подпирам на него през нощта, но, макар и вече с по-голямо бебе, не виждам смисъл да се разсънваме и двамата, когато нощното хранене (и успокояване) може да е толкова лесно, като завъртане на една страна. Все пак – ако за Вас е неприемливо бебето да дели леглото Ви – поставете го близо, така че по всяко време да можете да го вземете/погалите, без това да пречи на почивката и на двама Ви.

Превозни средства: Какво си представяте? – Нежно полагате малкото бебче на пухкавото дюшече на неговото возило, разхождате се и пазарувате, докато то подремва и всички сте доволни. Какво се случва? – Приготвяте багажа, който трябва да носите всеки път, увивате бебето и, докато се обличате, то се разплаква, защото му е горещо, сваляте количката до тротоара и тя затъва в първата дупка, на светофара изпадате в ужас, защото нямате видимост и не можете с бясна скорост да се качите на тротоара. Стигате в аптеката и… не можете да минете през вратата. В това време бебето плаче, тъй като не ви вижда и шумовете отвън са непознати. Прибирате се изтощена и се плашите от всяка предстояща разходка

КонтактСъвет номер 6: Не бързайте с количката! Това е първата покупка на много родители, но моята все още стои у дома и отскоро служи за приспиване през деня. При първите Ви кратки разходки, ще е наистина удобно да ползвате ергономична раница или слинг, така бебето ще получава топлина, ще е пред погледа Ви и няма да се чудите как да преодолявате дупки, преспи или кръстовища. Зимният кош и тежките аксесоари не са нужни. По-добре да инвестирате средствата в първата Ви съвместна екскурзия с бебе!

Козметика, памперси и съвет 7: Е, представата е ясна, но задължителните мостри от родилното ще са напълно достатъчни за месеци наред, а и ще Ви помогнат да се ориентирате в продуктите. С порастването на бебето, то има нужда от все по-малко мазила, а шампоанчета не трябват поне през първия месец. Може да замените козметиката с натурални масла. Пробвайте и съвременните многократни пелени – ще си спестите много средства и евентуални обриви и запарване, като осигурите естествени материи в допир с нежната кожа и се откажете от поредната огромна доза трудноразградими материали. Можете да ги ползвате и при следващо дете. Всичко това с едно пране повече – нещо, което принципно се случва, когато имате бебе.

Така, след като редуцирахте покупките, насладете се на бременността, инвестирайте в качествени храни, защото грижата за здравето на детето започва от първия миг в корема на мама. Ще Ви трябват и много, много кърпички, пеленки, бърсалки, части от дрехи, покривки – с две думи, всичко, с което да избършете, върнатото мляко, мократа лигавеща се уста, бутнатата чашка и какво ли още не. Кърпичките никога не са достатъчно. Даже и в списъците на магазинерите!

Автор: Катерина Антонова


Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

One thought on “Защо повечето покупки за бебето се оказват излишни