Многократни пелени – колекционерска треска


Многократни пелениИмах късмета да се запозная с многократните пелени на живо в момента, когато научих за тях. Късмет, защото шарените весели десени и мекичките естествени материи ме накараха да ги заобичам още преди да си задам въпросите, които повдигат много майки, когато чуят за тях. „Ама наистина ли сгъвам и гладя?”, „Не са ли много скъпи?”, „Не запарват ли твърде много?”, „Не миришат ли?”. Отговорът на всички споменати питания е „Не”, но да караме подред.

Съвременните многокатни пелени представляват вкратце попиваща вътрешна част и горен слой, който предпзва от протичане и намокряне на бебешките дрехи. Тези два слоя могат да са под формата на отделни „горни” и „долни” гащички, прикрепващи се или подпъхващи се подложки и да! – дори сгънат тензух или бархет. В зависимост от това как са оформени и прикрепени попиващата и непромокаемата част пелените биват:

Тип „джоб” – Двуслойни непромокаеми гащички, обичайно от т.нар. ПУЛ (полиуретан ламинат), представляващ непропусклива дишаща материя, на пипане като „ламинирана” с много мек найлон от вътрешната страна. Между този и зашития за него платнен слой се образува празно пространство – „джоб”, където се пъхат попиващите готови ушити стандартни подложки от различни материи – памук, коноп, бамбук, микрофибър и комбинации между тях.

Тип „всичко в едно” – представляват окомплектовани гащички с подложки към тях, които се закрепват с тик-так или са пришити. За по-лесно изпиране попивните подложки могат да се отстранят или поне да се разкопчаят от едната страна.

Гащички и вътрешна пелена – както става ясно от описанието това са отделни гащички, които предпазват дрешките от намокряне и попивна част, независима от тях. Тук разнообразието от материи е много голямо, а този тип пелени дават възможност да се използват и само естествени тъкани, което е целта на много майки, особено при деца с по-чувствителна кожа. Вътрешната пелена може да е оформена като гащи и да се регулира с копчета тик-так или лепенки като еднократна или да е просто сгънато парче високопопивна материя. Попиващите гащички могат да се ползват и самостоятелно, за  да научите бебето да свързва характерното напрежение на тялото при нужда и усещането за мокрота след това.

Хибридни пелени – представляват непропускливи гащички за многократна употреба съчетани с еднократни попиващи подложки. Чест избор на майките при пътуване, тъй като горните гащи се перат и съхнат много лесно.

Многократни пелениДотук добре. След като сте решили, че ще си спестите изхвърлянето на чувал много-трудно-разградими памперси всеки ден, можете да изберете своите пеленки. На много места вече предлагат тестови комплекти, които се състоят от различни марки и модели и можете да ги изпробвате с бебето си. Месец-два след като сте се нарадвали на придобивките, си задавате въпроса дали пък да не опитате някоя нова материя или да добавите към колекцията си онзи толкова красив десен. Също така решавате, че ще изкарате някоя по-дълга разходка или сън без смяна на пелена и пробвате: нощни подложки, конопени попивки, 3-слойни, 5-слойни, марки, известни с издръжливостта си на протичане, тъй като все пак е за предпочитане многократните пелени да се сменят доста по-често от еднократните.

Колекционерската страст се пали много лесно. Особено през летния сезон, когато гащичките могат да бъдат своеобразен тоалет – от меката вълна, която пази температурата на тялото до различните щампи. Усетих го по себе си, когато опознах малко пазара и ми се прииска да пробвам различните изкушения, които предлага. А дори не съм се заглеждала по моделите в ограничен брой, които достигат (даже използвани!) цени от над 200 долара на търг в интернет.

Нещата не свършват само до външния вид на иначе практичните  и от финансова гледна точка пелени. След това идва поддръжката и съхранението. Почти всеки производител на пазара предлага собствен перилен препарат и нужния дезинфектант. Въпреки че бях доволна още от първите, които ползвах, за мен беше много интересно да открия целия набор нови попълнения в домакинството и да ги изпробвам. Тук бих могла да добавя, че ако след захранването се появи някое упорито петно, то се премахва най-добре с няколко часа висене на изпраната пелена на силно слънце. А ако предпочитате натурални съставки, купуването на масло от чаено дърво (най-силния естествен антисептик, за който лично аз съм чувала) неминуемо ще Ви запознае с любопитния свят на ароматерапията. И така, майките, които доскоро са обмисляли с такова внимание да кажем собствените си тоалети, изведнъж имат още едно хоби.

Многократни пелениДа не забравяме и постелките за преповиване, лигавниците, торбичките за пренасяне на използвани пелени в еднакъв десен, кошчетата за събирането им и най-вече – специалния уред за почистване на влакънца от велкро-лепенките на гащичките. Има дори съоръжение, с помощта на което да измиете по-твърдите частици от попивната част на пелената, преди да я изперете в пералнята. Поради малко по-големия обем на многократните гащички, съществуват и практичните удължители за бодита, които всъщност са полезни независимо какви памперси ползвате. В помощ на майките съществуват и еднократни, разградими, тънки като салфетка подложки, които се поставят в досег с кожата на бебето, така че да му държат сухо и които можете да хвърлите в тоалетната чиния, заедно със съдържанието, останало по тях.

Дори да предпочете да правите „пелените на баба” като сгъвате тензух, вече може да ги разнообразите с много повече десени (за разлика от само белите платове някога), а наместо бебешките безопасни игли има т.нар. „снапи” – държачи, с които прикрепяте плата на място.

В този ред на мисли отнема време да се ориентирате и научите всички термини – „шел” (външните гащички на пелените „всичко в едно”), прифолди (готови сгънати попивни парчета), „инсърт” (попиващите подложки), „шейпд” и „фитед” вътрешни гащички. Бързото навлизане на многократните пеленки ги доведе направо с англоезичните наименования, но веднъж свикнали и поръчали желания комплект, можете да се похвалите със своя „stash shoot” – иначе казано – снимка на цялата Ви колекция, красиво подредена в чекмеджето като за фотография. Публикуването може да доведе и до размяна на различни повтарящи се десени, така че, преобувайки вашето малко слънце, никога да не ви е скучно.

Многократни пелениАко сте започнали да ползвате многократни пелени още с първото си дете и планирате да имате други бебета, това е чудесен повод само да увеличавате колекцията си, когато веднъж вече имате необходимата бройка.

Ето как едно от нещата, което най-много плаши бъдещите родители – а именно мръсните памперси се превръща в любимо занимание. И въпреки това майките, използващи многократни пелени са доста по-мотивирани да приучат детето си по-рано да ползва гърне, а също така често ги комбинират и с Естествена бебешка хигиена. Ето Ви още един плюс!

С идването на летния сезон, настава време да  помислите и за почивката на семейството. Съществуват специални бански за почитателите на многократните пелени, които не пропускат вода.

Полезно е да знаете, че в общия случай ще се наложи да купувате дрешки с размер-два над възрастта на Вашето бебе, тъй като обичайно пеленките са по-обемни от еднократния памперс. Тук майките на момиченца имат известно предимство, защото с рокличките и чорапогащниците няма да има нужда да правят такива сметки.

Нека сега за отговоря и на притеснените въпроси зададени в началото.

Ама наистина ли сгъвам и гладя? Стана вече ясно, че това е само един от вариантите, но в никакъв случай не е нужно да избирате точно него, освен ако не сте любители – гладачи (има такива хора, на мен ми харесва например).

Не са ли много скъпи?  Първоначалната инвестиция, ако купите комплекта наведнъж е по-висока, но се изплаща за около 4-5  мезеца и то при по-скъпите варианти. Допълнителната пералня, която пускате не влиза в сметката, тъй като при наличието на бебе у дома, тя е неминуема. Пеленките могат да бъдат пуснати на кратка програма за изплакване и после спокойно прани с останалите дрешки. Праховете, създадени специално за целта са много икономични (ползвам около 1/3 от препоръчаното количество) и вече ги предпочитам за всичкото пране в къщи.

Не запарват ли твърде много? Не, всъщност са много по-добър вариант от изцяло изкуствената материя на еднократния памперс. Няма как слоевете плат да не поддържат по-висока температура, но определено не може да става сравнение. Това, което правя аз за момчето си е всяка сутрин (дори и през зимата) да го оставям голичък от кръста надолу да порита/поседи на споменатите непромокаеми подложки за преповиване, за да подиша кожата. Ако разполагате с голяма поляна или плаж – какво по-хубаво!

Не миришат ли? Не, в многократните пелени няма химически съставки, които са виновниците за лошия аромат при преработването на изхожданията на бебето. Ако след известно време ползване, усетите неприятна миризма, това се дължи на натрупването на перилен препарат. Решението е т.нар. „стрипване” – изпиране на най-високата възможна температура, обозначена от производителя (понякога тя е различна за горните гащи и подложките например) без препарат и с няколко изплаквания. Използването на омекотител/ароматизатор може да намали попивателната способност и не се препоръчва.

И така – пожелавам Ви голямо забавление с избирането и купуването на новите пеленки! Още по-весело е когато бебето започне да ги маха само!

Автор: Катерина Антонова 

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>