Курс „Емпатия с бебета и малки деца до 3 години“


Емпатия„Естествени идеи“ и Communication Academy организират поредица от срещи, посветени на огромната тема за емпатията във връзката родители – деца. Тя ни позволява да присъстваме за децата си така, че да разпознаваме отвъд плача или смеха им истинските им потребности и съответно да откликваме на тях. Всеки родител би искал да може това, но понякога сме толкова заети да се справяме с вътрешната си умора, безсилие или обърканост, че буквално нямаме вътрешен ресурс за децата си. Така полагаме грижи за физическия им комфорт – да са сухи, нахранени и добре облечени и оставяме емоционалната страна на детското благополучие за „по-натам” като пораснат.

Според Даниел Голмън (автор на книгата Емоционалната интелигентност) развиването на емпатичните умения на децата започват от третия месец. Съответно начинът, по който родителите се свързват с децата си зачитайки или не зачитайки детските емоции определя израстването им като съпричастни и загрижени възрастни или обратно.

„Емпатия с бебета и малки деца” е поредица от 4 срещи, които ще разгледат следните теми:

– Емпатията отвъд думите и емпатично свързване с бебета и малки деца
– Защо e важно да зачитаме емоциите на малките деца и как да го правим
– Емоционалната грамотност и родителите като пример за децата си
– Емпатия към себе си или как да утешаваме сами себе си и да запазваме вътрешно спокойствие

Срещите ще протичат като комбинация от кратки теоретични лекции, упражнения и задачи за самостоятелна работа между срещите на курса. Теоретичната основа е методът за ненасилствена комуникация (ННК) и разбирането за емпатията към себе си и към другите като взаимосвързани умения за изграждане на връзки на нивото на човешките емоции и потребности.

Водещ на срещите ще бъде Емилия Илиева-Крайнова, обучител по ненасилствена комуникация и водещ на курсове за емоционална интелигентност.

Емилия е един от първите обучители по ННК за България и основният, който през последните години системно развива както популярността не метода в страната, така и екипи от хора, които да прилагат и преподават метода нататък. За пo-подробна информация вижте: www.emiliailieva.com и www.communication-academy.eu.

Датите са 4 (понеделник), 11 (понеделник), 15 (петък) и 18 април (понеделник) 2016, от 11:00 до 12:30 часа. Таксата за участие е 90 лв.

Регистрирайте се на info@estestveni-idei.com, на или на телефон 0899991264.